IŞİD Türk Konsolosluğu'nu bastı Batı medyasında yoğun tartışma başladı: Tüm seçenekler berbat

Batı medyası Obama yönetiminin Irak konusunda ne yapması gerektiğini tartışıyor.

Google Haberlere Abone ol
IŞİD Türk Konsolosluğu'nu bastı Batı medyasında yoğun tartışma başladı: Tüm seçenekler berbat

BBC tarafından yayınlanan bir makalede Irak'taki olup bitenlerin karşısında Obama Yönetiminin ne yapması gerektiğine ilişkin tartışmalar yansıtılırken "tüm seçenekler berbat" gibi yorumlar yapılıyor. Bu arada, Suriye savaşının bölgedeki barışın anahtarı olduğu belirtilerek ABD'nin Türkiye ve Suudi Arabistan ile istişare ederek bir çaba başlatılması öneriliyor.



Irak'ta yaşananlar, ABD'nin Irak işgalinin yeniden sorgulanmasına, başta Washington olmak üzere Batı'nın Irak ve Suriye konularında neler yapması gerektiğine ilişkin yoğun tartışmalara yol açtı. Kimi analistler, askeri müdahaleyi savunurken "Tüm seçenekler berbat" gibi yorumlar da yapılıyor. Suriye savaşının bölgedeki barışın anahtarı olduğu belirtilerek ABD'nin Türkiye ve Suudi Arabistan ile istişare ederek bir çaba başlatması isteniyor.



Echo Chambers Editörü Anthony Zurcher imzasını taşıyan ve BBC'de yayınlanan geniş makalede IŞİD'in Musul ve Tikrit kentlerini ele geçirmesi ile Irak'ın yeniden manşetlere yükseldiğine dikkat çekilirken analistlerin çoğunun bir şeyler yapılması gerektiği konusunda hemfikir olmakla birlikte ABD tarafından atılacak adımın ne olacağına ilişkin farklı görüşler bulunduğu vurgulanıyor.



Bu çerçevede, Washington Enstitüsü'den Michael Knights, ABD'nin politikasını değiştirerek Irak'a müdahale etmesini istiyor ve Irak'ın ordusunun çöküşü karşısında ABD'in hava baskınlarının gerekebileceğini söylüyor.



Washington Post'ta David Ignatius ise, şiddetin Irak'ı yutmasını engellemek istiyorsa Başkan Obama'nın Suriye'deki iç savaşı çözmesi gerektiğini düşünüyor.



Ignatius "Yönetim, nihayet Suriye için CIA tarafından eğitilmiş, hem Cumhurbaşkanı Beşar Esad'I, hem de El Kaide aşırı unsurlarını dahil eden ciddi bir strateji geliştiriyor. Buna ek olarak (eğer Arap müttefikleri mutabık olursa) ABD Özel Kuvvetleri, kurtarılan bölgelere yönelik istikrar sağlayıcı bir güç oluşturulması amacıyla Özgür Suriye Ordusu birliklerini eğitecek. İddialı plan eğer ilerlerse bu yılın sonuna kadar 9 bin savaşçının eğitilmesi umuluyor" diye yazıyor.



BBC'nin yer verdiği makaleye göre Lehigh Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Henri Barkey ise, Suriye'deki iç savaşa son vermenin bölgede barışın anahtarı olduğuna inanıyor. Barkey, Obama Yönetiminin bölgeyi kendi çözümünü bulmada cesaretlendirebilmesi için Suriye politikasının yarattığı olumsuz algıyı değiştirmesi gerektiğini belirtti. Barkey "Çaba Türkiye ve Suudi Arabistan ile istişare ederek başlamalı ve sonunda İran'ı da içermeli" diyor.



Federalist'ten David Harsanyi ise "hiçbir şey yapmamanın bir seçenek olduğunu" yazıyor ve "Bir mezhep savaşını çözmek için 5-10 yıl daha harcamanın nasıl çıkarımıza olabileceğini anlamak zor" dedikten sonra ABD'nin önündeki tüm seçenekler "berbat" olduğuna inanıyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin