IŞİD krizine ABD medyasından yorum: Türkiye'yi ekonomik açıdan da etkileyebilir

Irak'ta siyasi istikrarın bozulmasının, Irak'a ihracat hacmi 14 milyar doları bulan Türkiye'yi ekonomik açıdan da kaygılandırdığı yorumları yapılıyor.

Google Haberlere Abone ol
IŞİD krizine ABD medyasından yorum: Türkiye'yi ekonomik açıdan da etkileyebilir

Türkiye'nin, Irak'ın ikinci büyük ticari ortağı ve Türkiye'nin bu ülkeye ihracat hacminin yılda 14 milyar doları bulduğuna dikkat çekilirken Irak'ta siyasi istikrarın bozulmasının, Türkiye'yi ekonomik açıdan da kaygılandırdığı yorumları yapılıyor.



Amerika'nın Sesi (VOA) İstanbul muhabiri Dorian Jones, "Irak ve Şam İslam Devleti'nin toprak kazanımlarının Türkiye'ye ekonomik yansımaları olacağı kaygıları artıyor" sözleriyle girdiği haberinde Brüksel'deki Carnegie Enstitüsü uzmanlarından Sinan Ülgen'in Irak ve Suriye'deki istikrarın bozulması bir yana, bu istikrarsızlığın Ortadoğu'daki diğer ülkelere de kara güzergahını kapatacağı değerlendirmesini aktardıktan sonra şunları söylüyor:



"TÜRKİYE BİR NEBZE ŞANSLI, İHRACATIN ÇOĞUNU KÜRT BÖLGESİNE YAPIYOR"



"Ancak uzmanlar Türkiye'nin bir nebze şanslı olduğunu da düşünüyor. Bunun da nedeni, Türkiye'nin Irak'a ihracatının yüzde 75'inin göreceli olarak istikrara sahip Kürt bölgesine yapılıyor olması. IŞİD militanları bu bölgelere giremiyor."



Uzmanların, Irak krizinin Ankara ve Kahire arasındaki diplomatik gerginliğin arttığı döneme denk geldiğine, Irak krizinden önce bu ülkeden 30 bin kamyon geçtiğine dikkat çekerek şimdi bu rakamın 5 bine düştüğünü, bir de bunun üzerine Mısırlı yetkililerin Türkiye'den gelen kamyon ve gemilere zorluk çıkarttığını belirtikleri kaydediliyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin