İran'da öldürülen Mahsa Amini için İstanbul'daki İran Konsolosluğu'nun önünde eylem düzenlendi

İstanbul'daki İran Konsolosluğu önünde saat 13.00'de Mahsa Amini için eylem yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
İran'da öldürülen Mahsa Amini için İstanbul'daki İran Konsolosluğu'nun önünde eylem düzenlendi

Başkonsolosluğun etrafında polisin yoğun güvenlik alması dikkat çekti. Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla İstanbul’da İran Başkonsolosluğu önünde bir araya gelen kadınlar, "Kadın, yaşam, özgürlük", "Yüzlerce, binlerce lanet olsun İslami rejime", "Mahsa Amini isyanımızdır" sloganları attı.

Gördükleri baskıdan dolayı ülkelerini bırakarak Türkiye'ye gelmek zorunda kalan İranlı kadınlar da, protestoda söz aldı. Eylemde İranlı bazı kadınlar, zorunlu başörtüsü yasasına tepki amacıyla başlatılan saç kesme kampanyasına katıldı. İranlı kadınların saçını kesmesi eylemdeki diğer kadınlar tarafından da alkışlandı.

Eylemde, İranlı kadınlar adına konuşan Pita Seperniyan, "Türkiye'den ses çıkarıyoruz. İranlı kadınlar erkek egemenliğine karşı çıkıyor. İranlı kadınlar kazanacak. Sınırların olmadığı, özgürlüğümüzü yaşayabileceğimiz dünyayı kuracağız. Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz. Emeğimize bedenimize kimliğimize sahip çıkacağız" ifadelerini kullandı.

22 yaşındaki Mahsa Amini, 13 Eylül'de, zorunlu başörtüsü yasalarını uygulayan ve 'ahlak polisi' olarak adlandırılan İrşad devriyeleri tarafından saçının bir kısmı göründüğü gerekçesiyle gözaltına alındı.

Gözaltında dövülerek komaya sokulan Amini, 16 Eylül'de yaşamını yitirdi. Amini'nin ölümüyle başlayan ve ülke geneline yayılan eylemler 6 gündür sürüyor. Rejim güçlerinin sert müdahalesi sonucu şu ana kadar en az 7 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin yaralandığı ve yüzlerce kişinin gözaltına alındığı kaydediliyor.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin