İran’da Mahsa Emini protestoları sürüyor. Başkent Tahran dahil pek çok kentte kepenkler indi

İran'da 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiği Mahsa Emini protestoları sürüyor. Ülkenin pek çok kentinde bu kez de kepenkler kapatıldı.

Google Haberlere Abone ol
İran’da Mahsa Emini protestoları sürüyor. Başkent Tahran dahil pek çok kentte kepenkler indi

İran'da Mahsa Emini'nin gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi üzerine başlayan gösteriler görece azalarak devam ediyor.

Avaz, Şiraz, Erak kentlerinde ve başkent Tahran'da göstericilerin "3 günlük boykot' çağrısı kapsamında bir çok dükkan kepenk kapattı.

Üniversite öğrencileri de üniversite yönetimlerinin öğrencilere yönelik uygulamalarını protesto etmek için üç gün süreyle dersleri boykot edeceklerini duyurdu.

MAHSA EMİNİ OLAYI NEDİR?

22 yaşındaki Mahsa Emini ya da bilinen diğer ismiyle Jina Emini,16 Eylül 2022 tarihinde, Tahran’da gözaltında bulunduğu sırada şüpheli bir şekilde öldü.

 Emini'nin polis şiddeti sebebiyle öldüğü iddia edildi.

Emini, İran İslam Cumhuriyeti Kolluk Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı olan ve kamuda örtünme kurallarının uygulanmasını denetleyen Ahlak Polisi tarafından, örtüsünün hükümet standartlarına uygun olmadığı gerekçesiyle tutuklandı.

Karakoldan yapılan açıklamada kadının karakolda aniden kalp yetmezliği geçirdiği, yere düştüğü ve iki gün komada kaldıktan sonra öldüğü söylendi.

Olayın görgü tanıkları ise kadının dövüldüğünü ve başının bir polis arabasının yan tarafına çarptığını, buna ek olarak sızdırılan tıbbi tetkikler sonucunda beyin kanaması ve inme teşhisi konulduğunu söyledi.

Ülkede iki buçuk aydır devam eden protestolarda güvenlik güçlerinin de aralarında olduğu 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Amini protestoları sonrası ahlak polisi (İrşad Devriyeleri) lağvedildiği bildirilmişti. Ancak İçişleri Bakanlığı'ndan henüz konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

 

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin