İran'da kadın devrimi! Masha Amini protestoları sonrası İran geri adım attı: Masha Amini'nin ölümüne neden olan ahlak polisi birimi kapatıldı

İran'da protestolar sonrası flaş bir gelişme yaşandı. Masha Amini'nin ölümü sonrası başlayan protestolara direnemeyen rejim, Amini'yi gözaltına alan 'ahlak polisi' olarak bilinen İrşad Devriyeleri'nin lağvedildiği açıklandı. İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, ülkede iki aydan uzun süren Mahsa Emini gösterileriyle ilgili eleştirilerin odağındaki "ahlak polisi" biriminin kapatıldığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
İran'da kadın devrimi! Masha Amini protestoları sonrası İran geri adım attı: Masha Amini'nin ölümüne neden olan ahlak polisi birimi kapatıldı

İran'da protestolar sonrası flaş bir gelişme yaşandı. Masha Amini'nin ölümü sonrası başlayan protestolara direnemeyen rejim, Amini'yi gözaltına alan 'ahlak polisi' olarak bilinen İrşad Devriyeleri'nin lağvedildiği açıklandı.

İran Uzmanı Arif Keskin tarafından paylaşılan bilgiye göre Mahsa Amini'yi gözaltına alan ahlak polisleri olarak bilinen İrşad Devriyeleri lağvedildi. Keskin, sosyal medya hesabından İran medyasından bir haberi alıntılayarak şu ifadeleri kullandı: ""Protestocular başardı. İran İslam Cumhuriyeti en büyük geri adımını attı" dedi. 

Keskin tweetinde şu ifadeleri kullandı: Tebrikler. Tebrikler. İran değişti demiştim ilk haberini veriyim. Mahsa Amini’yi öldüren İrşad Devriyesi lağvedildi . Protestocular başardı. İran İslam Cumhuriyeti en büyük geri adımını attı. Tebrikler."

İRAN GENEL BAŞSAVCISI AÇIKLADI

 İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, ülkede iki aydan uzun süren Mahsa Amini gösterileriyle ilgili eleştirilerin odağındaki "ahlak polisi" biriminin kapatıldığını duyurdu.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) göre Muntazeri, "Hibrit Savaşın Boyutlarının Açıklanması" konulu toplantıda konuştu.

Yargı Erki'nin ülkede meydana gelen son gösterileri tüm yönleriyle değerlendirdiğini dile getiren Muntazeri, Ahlak Polisi biriminin kapatılmasına ilişkin bir soru üzerine, "Ahlak polisinin Yargı Erki ile hiçbir ilişkisi yoktur. Ahlak polisi, geçmişte nerede kurulduysa orada kapatılmıştır." dedi.

Ülkenin geneline yayılan ve rejim karşıtlığına dönüşen gösterileri "hibrit savaş" şeklinde niteleyen Muntazeri, 8 yıl süren İran-Irak Savaşı'ndan daha kapsamlı bir savaşla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Muntazeri, "İran-Irak Savaşı ile kıyaslanamayacak boyuttaki hibrit savaşın, siyaset, sahte ve yalan haber yayma, siber, kültürel ve diplomatik savaş, diğer ülkelerle ilişkileri bozma, dini ve etnik azınlıkların arasını açma ve ekonomik yaptırımları artırma gibi birçok yönü var." ifadelerini kullandı.

İRAN'DA NE YAŞANMIŞTI?

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini, saçının bir kısmı gözüktüğü gerekçesiyle İrşad Devriyesi olarak bilinen ahlak polisleri tarafından 13 Eylül'de gözaltına alınmıştı. Gözaltına kötü muameleye maruz kaldığı ifade edilen Amini, komaya girerek hayatını kaybetmişti.

Amini'nin ölümünün ardından rejime karşı ülke genelinde düzenlenen protestolara on binlerce İranlı katıldı. Gösterilerde Binlerce protestocu gözaltına alınırken çok sayıda eylemci ve güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, Meclis ve Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devrim Yüksek Konseyi'nin başörtüsü konusu üzerinde çalıştığını ve yakın zamanda sonucun açıklanacağını söyledi.

BAŞÖRTÜSÜ KONUSU İNCELENİYOR

İran'da başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınan Mahsa Emini'nin polis nezaretinde ölümü üzerine başlayan protestolar, ülkede 1979'dan bu yana uygulanan zorunlu başörtüsü yasasının kaldırılması veya esnetilmesi taleplerini yeniden gündeme getirmişti.

İranlı yurttaşların direnişi sonucu İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri'den ülkede başörtüsü konusu üzerinde çalışıldığına ilişkin açıklama geldi. Kararın belli tedbirler çerçevesinde alınacağını aktaran Muntazeri, çalışmaların 15 güne kadar sonuçlanacağını belirtti.  Muntazeri, "Meclis ve Devrim Yüksek Konseyi, sonuçları önümüzdeki günlerde belli olacak olan başörtüsü konusu üzerinde çalışıyor ve inceliyor" dedi.

Kararın belli tedbirler çerçevesinde alınacağını aktaran Muntazeri, çalışmaların 15 güne kadar sonuçlanacağını belirtti.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin