İran'da Erdoğan - Putin görüşmesi... Putin'den Erdoğan'a 'tahıl' teşekkürü

İran'da üçlü zirve öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüştü. Putin 'tahıl koridoru' konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

Google Haberlere Abone ol
İran'da Erdoğan - Putin görüşmesi... Putin'den Erdoğan'a 'tahıl' teşekkürü

İran'da üçlü zirve öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Görüşme öncesi Putin ile kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son İstanbul görüşmelerinde de Rus heyetinin yaklaşım tarzı çok olumluydu. Buradan alacağımız netice tüm dünyayı da olumlu etkileyecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşme öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Son İstanbul görüşmelerinde de Rus heyetinin yaklaşım tarzı çok olumluydu. Buradan alacağımız netice tüm dünyayı da olumlu etkileyecektir. Ben yine de şahsım ve heyetim atına çok teşekkür ediyorum. Görüşmelerimizin verimli geçeceğini umuyorum" ifadelerini kullandı.

PUTiN'DEN ERDOĞAN'A TAHIL KORİDORU TEŞEKKÜRÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'tahıl ihracatı' konusundaki arabuluculuk çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

İşte görüşme böyle başladı:

PUTİN, REİSİ İLE DE GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği İran'ın başkenti Tahran'da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya geldi. Görüşmede söz alarak Putin'e hitap eden Reisi şöyle konuştu:

* Astana formatında ikili ve üçlü görüşmeler için buraya geldiğiniz için teşekkür ederim. Suriye konusuna hakim ve kapsamlı bir deneyime sahibiz. Bölgemizin bu deneyimden ve işbirliğimizden dolayı daha güvenli hale geldiğini düşünüyorum.

İran'da Erdoğan - Putin görüşmesi... Putin'den Erdoğan'a 'tahıl' teşekkürü

* Diğer ülkeler sadece terörle mücadele ediyormuş gibi davranıyor. Ancak ilişkilerimiz ve terörle mücadeledeki işbirliğimiz kendimiz için belirlediğimiz hedeflere ulaşabileceğimizi kanıtladı. Bence bu, bölgemizdeki güvenlik seviyesinin iyileştirilmesi açısından çok değerli ve iyi bir deneyim.

Reisi'nin ardından açıklamalarda bulunan Putin ise, “Ülkelerimiz arasındaki ticari büyüme rakamlarıyla gurur duyabiliriz. Uluslararası güvenlik konusundaki işbirliğimizi güçlendirerek Suriye krizinin çözümüne önemli katkı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN, HAMANEY İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın başkenti Tahran'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret çerçevesinde İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede açıklamalarda bulunan Erdoğan, Suriye'de terör örgütlerine Almanya, İngiltere ve Fransa gibi batılı ülkeler tarafından askeri yardımlar yapıldığını söyledi.

Erdoğan, “Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda tavrımız çok açık ve nettir. Suriye'den istediğimiz siyasi süreci başlatması. Astana üçlü zirvesinde Suriye konusunu görüşeceğiz ve bu konuyu ayrıntılı olarak ele alacağız. Umut ediyorum sonuç alabiliriz” dedi.

İran'da Erdoğan - Putin görüşmesi... Putin'den Erdoğan'a 'tahıl' teşekkürü - Resim : 2

“TÜRKİYE’NİN SINIR GÜVENLİĞİ BİZİM DE GÜVENLİĞİMİZDİR”

Suriye'nin kuzeyine yönelik askeri bir operasyonun terör örgütlerine fayda sağlayacağını belirten Hamaney, “Suriye'nin toprak bütünlüğüne önem veriyoruz. Suriye'nin kuzeyine yönelik askeri bir operasyon hem Türkiye'nin hem de Suriye'nin zararına ve terör örgütlerinin faydasına olacaktır” dedi.

Türkiye'nin güvenliğini kendi güvenlikleri olarak gördüklerini belirten Hamaney, “Kesinlikle Türkiye'ye terör örgütleri ile mücadelede destek vereceğiz. Türkiye'nin sınır güvenliği bizim de güvenliğimizdir. Aynı şekilde siz de Suriye'nin güvenliğini kendi güvenliğiniz olarak görün. Suriye sorunu ancak diplomasi yoluyla çözülebilir. İran, Türkiye, Rusya ve Suriye görüşerek bu sorunu sonlandırmalıdır” şeklinde konuştu.

Ermenistan işgalinde bulunan Karabağ'ın Azerbaycan tarafından özgürleştirilmesinden memnun olduklarını belirten Hamaney, “Karabağ'ın özgürleşmesinden memnunuz ancak Ermenistan ile İran sınırında herhangi bir değişiklik ve sınırlandırmaya karşıyız” dedi.

İsrail'in bölgede istikrarsızlık ve güvensizlik ortamı oluşturarak bölge ülkeleri arasındaki sorunları artırdığını kaydeden Hamaney, “İsrail bölge ülkeleri arasında sorunların ve düşmanlıkların asıl nedenidir. ABD ise İsrail'in bu politikalarını destekliyor. Fitne ve tuzaklar karşısında bilinçli olmak ve ihtilaflı konulardan uzaklaşmak İslam ümmetinin izzeti için en iyi yoldur” dedi.

İran'da Erdoğan - Putin görüşmesi... Putin'den Erdoğan'a 'tahıl' teşekkürü - Resim : 3

Türkiye ile ilişkilere önem verdiklerini kaydeden Hamaney, “Bölgede İran ve Türkiye arasında her konuda işbirliğinin güçlendirilmesi bölgenin yararına olacaktır. Türkiye halkı için dua ediyoruz ve dostluklar zor dönemlerde kendisini gösterir” ifadesini kullandı. İran ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin yeterli düzeyde olmadığını belirten Hamaney, “İki ülke heyetleri arasında gerçekleşecek görüşmelerde bu konu çözüme kavuşturulmalı” ifadesini kullandı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin