İran'da Azerbaycan Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı! Güvenlik görevlisi hayatını kaybederken 2 kişi yaralandı

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Tahran'daki büyükelçiliklerine silahlı saldırı düzenlendiğini, güvenlik servisi şefinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Ceyhun Bayramov'u arayarak, "Can Azerbaycan'ın yanındayız" mesajı verdi.

Google Haberlere Abone ol
İran'da Azerbaycan Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı! Güvenlik görevlisi hayatını kaybederken 2 kişi yaralandı

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı düzenlendiğine ilişkin açıklamada bulundu.

Açıklamada, "27 Ocak 2023 tarihinde Bakü saatiyle 08:30 sıralarında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Tahran Büyükelçiliğine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırgan, kalaşnikof otomatik silahıyla koruma müdürü öldürdü. Büyükelçiliğin iki güvenlik görevlisi de saldırıyı engellerken yaralandı. Durumları iyi. Halihazırda hain saldırıyla ilgili soruşturma sürüyor. Olayın detayları hakkında kamuoyuna ek bilgi verilecektir. Allah şehidimize rahmet eylesin!" ifadeleri yer aldı.

ALİYEV: TERÖR SALDIRISINI KINIYORUM

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Bugün Tahran'daki büyükelçiliğimize düzenlenen terör saldırısını kınıyorum. Elçiliği ve personeli korumaya çalışırken hayatını kaybeden Orhan Askerov'un ailesi ve yakınlarına derin üzüntüyle başsağlığı diliyorum. Terör saldırısının ivedilikle araştırılmasını ve teröristlerin cezalandırılmasını talep ediyoruz. Diplomatik temsilciliklere karşı terör saldırısı kabul edilemez" açıklaması yaptı.

İran'da Azerbaycan Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı! Güvenlik görevlisi hayatını kaybederken 2 kişi yaralandı

İRAN DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, saldırı kınandı. Açıklamada, siyaset ve emniyet makamlarınca olayın hassasiyetle ele alındığını belirtilirken, "şahsın olayı şahsi bir nedenle yaptığı" ifade edildi.

SALDIRGAN GÖZALTINDA

Saldırı, Türkiye saati ile 07:30 sıralarında düzenlendi. Elçiliğe kalaşnikofla ateş açan saldırgan gözaltına alındı. Azerbaycanlı güvenlik servisi şefi Orhan Askerov, müdahale sırasında hayatını kaybetti. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, saldırının nedeni henüz bilinmiyor.

Öte yandan, Orhan askerov, Azerbaycan'ın dış diplomatik temsilciliklerine düzenlenen saldırılarda yaşamını yitiren ilk kişi oldu.

BÜYÜKELÇİLİK TAHLİYE EDİLECEK

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, Tahran Büyükelçiliğine yapılan silahlı saldırıyı en güçlü şekilde kınadıklarını, İran hükümetinden saldırgan ve azmettiricilerin belirlenmesini istediklerini belirterek "Azerbaycan hükümeti, Tahran Büyükelçiliğini kısa sürede tahliye etmeyi planlıyor." dedi.

Hacızade, "Bu hain saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz. Saldırganın ve azmettiricilerin belirlenmesi için İran hükümetinin gerekli adımların atmasını talep ediyoruz. Her devlet, ülkesindeki büyükelçiliklerin güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Azerbaycan hükümeti, Tahran Büyükelçiliğini kısa sürede tahliye etmeyi planlıyor" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN KINAMA 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'daki Azerbaycan Büyükelçiliği'ne yönelik saldırıya ilişkin bir mesaj paylaştı. 

Erdoğan, "Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine yapılan, bir güvenlik amirinin şehit edildiği menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum. Azerbaycanlı kardeşlerimize başsağlığı dileklerimi iletiyor, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Türkiye can dostu ve kardeşi Azerbaycan’ın yanındadır" ifadelerini kullandı. 

BAKAN ÇAVUŞOĞLU, BAYRAMOV'U ARADI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Jeyhun Bayramov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine yapılan hain saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını, Türkiye'nin Can Azerbaycan’ın her daim yanında olduğunu vurguladı. 

Bakan Çavuşoğlu, hayatını kaybeden Büyükelçilik görevlisi için başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi. 

 

 

O ANLAR KAMERADA

İRAN'DA YABANCI BÜYÜKELÇİLİKLERE SALDIRI GEÇMİŞİ KABARIK

Olayda İran istihbaratının parmağı olup olmadığı da net değil. Ancak İran'ın yabancı büyükelçiliklere yönelik saldırı geçmişi kabarık. 4 Kasım 1979'da ABD'nin Tahran Büyükelçiliği işgal edilmişti. Silahlı gruplar 52 kişiyi 444 gün boyunca rehin tutmuştu. 2016'da Tahran ve Meşhed'deki Suudi Arabistan Büyükelçiliği ve konsolosluğuna saldırılar yapıldı.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zaharova da saldırıya ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Azerbaycan büyükelçiliğine düzenlenen ve bir güvenlik görevlisinin öldüğü saldırının şokunu yaşıyoruz. Azerbaycanlı meslektaşlarımıza başsağlığı ve desteklerimizi sunuyoruz" denildi. 

İran'da Azerbaycan Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı! Güvenlik görevlisi hayatını kaybederken 2 kişi yaralandı - Resim : 2

TAHRAN EMNİYET MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINDI

İran'da Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen silahlı saldırının ardından Tahran Emniyet Müdürü Hüseyin Rahimi'nin görevden alındığı bildirildi.

İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansına göre, Tahran Emniyet Müdürü Rahimi, Emniyet Genel Müdürü Ahmed Rıza Radan tarafından görevden alındı.

Tahran Emniyet Müdürlüğüne Elburz Emniyet Müdürü Abbas Ali Muhammediyan getirilirken Rahimi de Ekonomik Güvenlik Polisi Başkanı olarak atandı.

Öte yandan İran resmi ajansı IRNA, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi'nin Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen silahlı saldırıyı değerlendirmek için görüştüğünü duyurdu.

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin