İran, varlıkları üzerindeki blokenin kaldırılması için uğraşıyor. 5 ABD vatandaşının 6 milyar dolar varlığın iadesi koşuluyla serbest bırakılması bekleniyor

İran, ABD ile yaptığı anlaşmanın ilk aşamasında, ülke dışındaki milyarlarca dolarlık varlıklarının blokesinin kaldırılması karşılığında beş Amerikalı vatandaşını hapishaneden ev hapsine geçirmiş durumda. Bu gelişme, Beyaz Saray, İran hükümeti ve aileler tarafından doğrulandı.

Google Haberlere Abone ol
İran, varlıkları üzerindeki blokenin kaldırılması için uğraşıyor. 5 ABD vatandaşının 6 milyar dolar varlığın iadesi koşuluyla serbest bırakılması bekleniyor

Tutuklulardan birinin avukatının verdiği bilgiye göre biri kadın beş tutuklu şu anda gözetim altında tutulacakları bir oteldeler.

Tahran'daki Evin Cezaevi'nden çıkarılan İran-Amerikan çifte vatandaşları, Siamak Namazi, Emad Şarki, Murad Tahbaz ile Beyaz Saray'ın henüz kimliklerini açıklamadığı iki kişinin, ülkeden ayrılabilmesi karşılığında, İran'ın Güney Kore'de bloke edilen 6 milyar dolarlık varlığının, Katar Merkez Bankası'na transferi üzerinde anlaşıldığı kaydediliyor.

BBC Dışişleri Muhabiri Liz Dost'un adı verilmeyen bir kaynaktan aldığı bu detay daha sonra Reuters ajansı tarafından da yine adı açıklanmayan bir kaynağa atıfla doğrulandı.

İran Dışişleri Bakanlığı da Perşembe günü yayınlanan açıklamasında gelişmeyi bir tutuklu değişimi gibi tarif etti.
Açıklamada "Yasadışı olarak el konulan mali kaynakların serbest bırakılmasına ek olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde hukuka aykırı bir şekilde tutulan bazı (İranlı) tutukluların da serbest bırakılması gerekiyor." denildi.

Aynı açıklamada, "Amerika'nın bırakılmasını istediği tutukluların şu anda hâlâ İran'da olduklarını hatırlatırız" mesajı da verildi.

Beş Amerikan vatandaşının cezaevinden ev hapsine geçirilmesini "olumlu bir adım" diye niteleyen ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ise bakanlıktaki basın toplantısında, ABD'de İranlı tutuklu bulunduğundan haberdar olmadığını söyledi.

 

Etiketler iran abd bloke varlık
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin