İran, Mahsa Amani'nin amcasını tutukladı

İran’da, 16 Eylül 2022’de ahlâk polisi tarafından tutuklandıktan sonra ölümü aylarca süren protestolara yol açan genç İranlı genç kadın Mahsa Amani'nin amcası tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol
İran, Mahsa Amani'nin amcasını tutukladı

Kürt insan hakları örgütü Hengaw ve Fransa merkezli Kürdistan İnsan Hakları Ağı, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, 30 yaşındaki Safa Aeli'nin memleketi Sakkız’da güvenlik güçleri tarafından tutuklandığını ve bilinmeyen bir yerde tutulduğunu duyurdu.

Hengaw'a göre, İran güçleri, Safa Aeli'nin evine arama izni olmaksızın baskın düzenledi. İnsan hakları örgütlerine göre, Sakkız kasabası Mahsa Amani'nin ölüm yıldönümüne birkaç gün kala yoğun güvenlik gözetimi altında bulunuyor. Ayrıca 22 yaşında ölen genç kadının mezarının etrafına kameralar yerleştirildi.

Amani'nin katı İslamî kıyafet kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlâk polisi tarafından tutuklandıktan sonra gözaltındayken ölümü, İran'da aylarca süren ve şiddetle bastırılan gösterileri tetikledi ve “Kadın, Yaşam, Özgürlük” hareketinin doğuşunu sebep oldu.

Pek çok İranlı kadın, bir yıldır, İran İslam Cumhuriyetinin temel direklerinden biri olan başörtülerini açarak yetkililere meydan okuyor.

Aralarında Uluslararası Af Örgütünün de bulunduğu insan hakları örgütleri, İran hükümetini Mahsa Amani'nin ölüm yıldönümü öncesinde baskıyı arttırmakla suçluyor.

Bu kaynaklara göre, protestolar sırasında öldürülen protestocuların aile üyeleri daha fazla gösteri yapılmasını önlemek için tutuklandı.

Kaynaklar, geçen aylarda protestolarla doğrudan bağlantılı olarak idam edilenlerden biri olan Muhammed Mehdi'nin babasının da tutuklananlar arasında olduğunu bildirdi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin