İnternet gazeteciliğinin adı yok

Gelişen teknoloji karşısında gazetecilik ve gazetecinin konumunun tartışıldığı toplantıda internet gazeteciliğinin sorunları ön plana çıktı.

Google Haberlere Abone ol
İnternet gazeteciliğinin adı yok

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Konrad Adenauer Stiftung’un (KAS) ortaklaşa düzenlediği “Gelişen Teknoloji Karşısında Gazeteciliğin ve Gazetecinin Konumu” başlıklı seminerde gelişen internet, internet gazeteciliği konuşuldu.



Seminerin açılış konuşmasını yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç internet gazeteciliğinin sorunlarına dikkat çekti.



Erinç: İnternet gazeteciliği için ayrı yasa düzenlenmeli



Türkiye'nin teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiğini dile getiren Erinç, şunları söyledi:



“Daha önce elektronik yayıncılık dediğimiz bu konuda, ne internet gazeteciliğinin ne de internet gazetecilerinin hukuki tanımları ne yazık ki henüz yok”



“İnternet haber sitelerinde çalışan meslektaşlarımızın da fiilen gazetecilik yapıyor olmalarına karşın; hukuken gazeteci sayılamamaları büyük ölçüde kimlik, ekonomik ve sosyal haklarından mahrum kalmalarına neden oluyor.”



İnternet yayıncılığının Basın Yasası’nda geçici dokuzuncu  maddeyle düzenlenmeye çalışıldığını fakat hukuki ve teknolojik farklılıklar nedeniyle uygulanamadığını belirten Erinç, internet gazeteciliğinin ayrı bir yasa ile düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.



Kızılkaya: Haber küreselleşti



“Yeni Medya” oturumunda konuşan Hürriyet Dış Haberler Şefi Emre Kızılkaya, internetin bugün teknolojinin bel kemiği olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:



“İnterneti iyi anlamak gerekiyor. Teknoloji okuryazarlığının ön planda olduğu bir dönemdeyiz. Teknoloji, haberlerin çok daha hızlı bir şekilde yayılmasını, aynı anda tüm dünyaya yayılmasını sağladı.”



Kılıççıoğlu: İnternet gazetecilerinin kimliği tanınmalı



Toplantıya katılan TGC Siirt Temsilcisi Cumhur Kılıççıoğlu, internet gazeteciliği yapan habercilerin kimliklerinin tanınması gerektiğini dile getirerek, kamu yöneticilerinin internet gazeteciliğine uyguladıkları ambargoyu kaldırmalarını istediklerini belirtti.



Ersöz: E-postalara dikkat



Avukat Hüseyin Ersöz de “Gazetecilerin Dijital Veriler Nedeniyle Yaşadığı Sorunlar” oturumunda, gazetecilerin dikkat etmesi noktaları aktardı. Ersöz, gazetecilerin kimliği belli olmayan kaynaktan gelen mailleri açmaması gerektiğini söyleyerek e-mail yoluyla gönderilen virüslere dikkat çekti.



“Bu bilgisayarlar zombi bilgisayar haline geliyor. Alıcının kaynağını bilmese de gelen bu mailden dolayı bir dijital veri varsa o kişinin sorumluluğunda kabul ediliyor. Savcılar ve mahkemeler, bu dökümanların hangi kaynaktan gönderildiğine bakılmaksızın gazeteci sorumlu tutabiliyorlar.”



Dijital saldırıların hedefinde aktivist gazetecilerin olduğunu söyleyen Ersöz virüs programlarının her virüsü tanımayabileceğine dikkat çekerek "Popüler bir gazeteciye yönelik olarak özel virüs de üretilebilir" dedi. BİANET


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin