İNTERNET EVLİLİKLERİ KISA SÜRÜYOR

Hayatın her alanına giren internet, toplumun temel taşı ailenin kuruluşunda da zaman zaman rol oynuyor. Ancak internet kanalıyla yapılan evliliklerin uzun ömürlü olmadığı bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
İNTERNET EVLİLİKLERİ KISA SÜRÜYOR

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Kişiler Arası İletişim Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Demet Gürüz, yaptığı yazılı açıklamada, son zamanlarda artan internet evliliklerini değerlendirdi. Kadın erkek ilişkilerinin sevgi ve saygı temeline dayandırılarak, evlilikle noktalandırılmasının çok ciddi ve önemli bir süreç olduğunu vurgulayan Gürüz, bu süreçte tarafların karşılıklı istekleri, seçenekleri, gereksinimleri ve evlilikten beklentilerinin önemli rol oynadığını söyledi.

Gürüz, ''Bu nedenle, evlilik kararı verilirken tanıma sürecinin doğru zamanda, doğru kişiyle ve doğru yerlerde karşılıklı olarak yapılmasında yarar vardır'' ifadesini kullandı.

Evlilikten hem çiftlerin, hem de aile ve yakınlarının uzun süreli, sağlam bir birliktelik beklediğini kaydeden Gürüz, evlilik kararının doğru şekilde verilmesinde tanıma sürecindeki bazı önemli noktaların dikkatle değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çekti. Teknolojinin yaşama kattığı avantajların yadsınamaz olduğunu ifade eden Gürüz, insan ilişkilerinin sağlıklı işleyişi, evlilik kararının doğru verilmesinde ve sürdürülmesinde, kişiler arası iletişim yöntem ve becerilerinin sanal ortamda değil, yüz yüze olan bir ortamda verilmesinin daha sağlıklı olacağına işaret etti.

Yüz yüze iletişimde bile zaman zaman çatışma, küskünlük, reddetme gibi olumsuz durumlarla karşılaşıldığını vurgulayan Prof. Dr. Gürüz, şunları kaydetti:

''Söyleyiş tarzı, ses tonu, sözcükler, beden dili gibi iletişim becerilerinin tümünün kullanılabileceği pek çok faktör olumsuz etkileşimler yaratırken, sanal dünyadan bir camın arkasından yakalanan yazılı mesajların, ilişkinin sağlığındaki olumlu etkisi tartışılabilir. Bu nedenle, internet diye adlandırdığımız, yaşamımızın önemli bir parçası olan iletişim aracı, sağlıklı ve olumlu bir etkileşimin gerçekleşmesinde bazı sorunları ve geleceğe dönük sıkıntıları gündeme getirmektedir.''

Gürüz, gençler için bu sıkıntıların atlatılmasında, evlilik gibi insan hayatında önemli olan bir kararın verilmesinde, insanların yüz yüze gelerek birbirlerini tanımalarının ve karşısındakinin beklentilerini daha iyi anlayabilmelerinin daha doğru bir yaklaşım olduğuna dikkati çekti.

Son yıllarda yapılan çalışmalarda, internet evliliklerinin çok kısa sürede ve olumsuz sonuçlandığına işaret eden Gürüz, ''Evlilik gibi önemli bir kararda gençlerin duygu, düşünce ve paylaşımlarını ekranda değil, yüzlerine ve seslerine yansıtmalarını öneriyorum'' dedi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin