İNTERNET BANKACILIĞINA 9 MİLYON MÜŞTERİ

İnternet bankacılığını kullananların sayısı 9 milyona ulaştı.

Google Haberlere Abone ol
İNTERNET BANKACILIĞINA 9 MİLYON MÜŞTERİ


Türkiye Bankalara Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, bankalararası ödemelerin üçte ikisinden fazlasının internet bankacılığı ile yapıldığını belirterek, internet bankacılığında müşteri sayısının 2012 yılının ilk altı ayında 9 milyon kişiye yaklaştığını açıkladı.


Aydın, "Bilişim Zirvesi" kapsamında düzenlenen, "Finans ve Bankacılıkta Sonraki Adım" başlıklı konferansta yaptığı konuşmada, teknolojik gelişmelerin, zaman ve maliyet tasarrufu sağlaması, ürün ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi ve müşteri memnuniyetini artırması açısından bankaların faaliyetlerini etkilemeye ve şekillendirmeye devam ettiğini söyledi. Bu sayede ATM'lerden sunulan hizmetlere ek olarak mobil ve internet bankacılığı faaliyetlerinin hızla büyütülebildiğini, ödeme araçlarının çeşitlendiridiğini ve elektronik paranın kullanılmaya başladığını kaydeden Aydın, "Bugün bankalararası ödemelerin üçte ikisinden fazlası internet bankacılığı ile yapılmaktadır. 2006 yılında 3.4 milyon olan aktif internet bankacılığı müşteri sayısı, 2012 yılı Haziran ayı itibariyle 9 milyon kişiye yaklaştı. Mobil bankacılıkta 2012 Haziran ayı itibariyle aktif müşteri sayısı 1 milyon kişiye yaklaşmıştır" diye konuştu.

-"EFT'DEN GÜNDE 135 MİLAR TL'LİK MESAJ GERÇEKLEŞİYOR"-

Aydın, teknolojik gelişmelere paralel olarak bankacılıkta, ATM'lerde para çekme ve bakiye sorma gibi temel fonksiyonların yanı sıra, döviz alım/satım, mobil telefonlara TL yükleme, fatura ödemesi, vergi ödemesi gibi banka müşterilerinin şubede yapabilecekleri birçok işlemin yapılabilmesine imkân sağlandığını söyledi. Bankalararası ödemelerde kullanılan Elektronik Fon Transferi (EFT) ve Elektronik Menkul Kıymet Transferi sisteminde artan iş hacimleri ve ürün çeşitliliğinin etkin teknoloji kullanımı ile karşılandığını dile getiren Aydın, "EFT sistemi üzerinden gerçekleşen günlük ortalama mesaj adedi, 2012 Haziran ayı itibariyle 744 bin ve günlük ortalama 135 milyar TL civarındadır. Çekli ödemelerde, çeklerin alt kısmında kodlama yapılarak ve çek bilgilerinin fiziki takas yerine elektronik olarak takasa sokulmasıyla tahsilat süreleri kısalmış ve müşteri memnuniyeti artırılmıştır" dedi.

-"SÜREKLİ TEKNOLOJİ İTHALATI MALİYETİ ARTIRIYOR"-

Diğer taraftan, teknolojideki gelişmelerin izlenmesi ve uyumun oldukça pahalı olduğuna dikkati çeken Aydın, bu nedenle, teknolojiye dayalı faaliyetler arasında maliyet ve zaman açısından sağlıklı bir dengenin oluşturulması gerekliliğinin ortada olduğunu kaydetti. Aydın, teknolojinin sürekli ithal edilmesi halinde, amortisman maliyetlerinin de oldukça yüksek olacağını, bu nedenle hizmet ve ürün çeşitliliğinde müşteri memnuniyeti ile hizmet ve ürünlerinin maliyetleri arasındaki dengenin iyi ayarlanması gerekli olduğunu vurguladı.

-BANKACILIK "TERZİ USULÜ" OLACAK-

Bilişim alanındaki yeni teknolojik gelişmelerin getirdiği çözüm ve kolaylıkların, bankalar tarafından hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyetinin artırılması için artarak kullanılmaya devam edeceğini söyleyen Aydın, "Bugüne kadar gördüğümüz, standart nitelikli ürünler yanında 'terzi usulü hazırlanmış', 'müşteri bazlı' ürünlerin sayısı daha da artacaktır. Bugün itibariyle, bazı bankalarda yan ürün gibi görünen teknolojiye dayalı ürünler gelecekte bankaların ana hizmet ve ürünleri olacaktır. Ödeme sistemleri başta olmak üzere, teknolojiye dayalı hizmet ve ürünlerde teknoloji firmaları ile bankalar arasında ilişkiler daha da gelişecektir. Türkiye Bankalar Birliği, teknolojik gelişmelerin bankacılıkta rekabeti de önemli ölçüde etkilemeye devam edecektir" dedi.
Aydın, banka müşterilerinin hem yenilikleri, hem de riskler açısından bilgilendirilmesi çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, "Kamu tarafından yürütülen elektronik haciz, elektronik rehin, elektronik ihale ve elektronik fatura projelerinde TBB, aktif olarak görev almaya devam edecektir. İnternet bankacılığı, mobil bankacılık, ödeme sistemleri, çekli ödemeler, ATM, POS ve kart hizmetleri ve bilişim güvenliği çalışmalarını desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. ANKA


 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin