İnşaat maliyetlerine büyük zamlar geldi. İnşaat firmaları iflas bayrağını çekmek üzere. Kriz kamuya iş yapan inşaat şirketlerini de vurdu. Yeni yasadaki düzenlemeler firmaları memnun etmedi

İnşaat sektöründe maliyet fiyatları uçuşa geçti. Bir senede gelen zamlar dudak uçuklattı. Bir sene önce ihaleyi dönemin fiyatlarına göre alan inşaat firmaları büyük bir kriz yaşıyor. Kamuya iş yapan inşaat firmalarını kriz vurdu. Önlem alınmadığı takdirde iflasların yaşanabileceği dile getirildi. Yüz binlerce çalışan işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Yeni yasadaki düzenlemeler firmaları memnun etmedi. Tasfiye hakkı için öngörülen yüzde 15 ilerleme oranı ihtiyaca cevap vermedi.

Google Haberlere Abone ol
İnşaat maliyetlerine büyük zamlar geldi. İnşaat firmaları iflas bayrağını çekmek üzere. Kriz kamuya iş yapan inşaat şirketlerini de vurdu. Yeni yasadaki düzenlemeler firmaları memnun etmedi

İnşaat sektöründe maliyetler hızla arttı, gelen zamlar dudak uçuklattı. Hazır betonun, 2021'de 305 TL olan birim fiyatı, Mart 2022'de bin 50 TL'ye yükseldi. Bir yılda artış miktarı yüzde 244 oldu.

İnşaat demirinin, 2021'de 5 bin 500 TL olan birim fiyatı, 16 bin 700 TL'ye çıktı. Bir yılda artış artış miktarı yüzde 203.

60/60 seramik, Mart 2021'de 110 TL iken, Mart 2022'de 280 TL'ye çıktı. Bir yılda artış miktarı yüzde 154.

Motorin, Mart 2021'de 7 liraydı, Mart 2022'de 23 liraya çıktı, bir yılda artış miktarı yüzde 228.

BİTÜM 50/50, Mart 2021'de 3 bin 600 TL iken ton fiyatı 10 bin 900 TL'ye yükseldi. Bir yılda artış miktarı yüzde 202.

Kamuya iş yapan firmalar zorda kaldı

Artan inşaat maliyet fiyatları nedeniyle kamuya iş yapan firmalar zorda kaldı. Kamuya iş yapan firmalar artan maliyetler karşısında iş yapamaz hale geldiklerini belirterek, hükümetten bir an önce dinamik fiyat farkı ödemesi, süre uzatımı, koşulsuz ve cezasız tasfiye hakkı talep etmişti. Kamuya iş yapan inşaat firmaları bu şekilde bir düzenleme bekliyordu.

Şubat 2022 tarihinde yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kamuya iş yapan firmalara 2021 yılının son altı ayı için fiyat farkı hesaplaması için esaslar belirlenmişti.

Bu kararnameye göre yapılan hesaplamalar da firmaların %7 ila %10 arasında fiyat farkı hesabı ortaya çıkarmıştı. Bu fiyat farkı, beklentileri ve enflasyonist ortamda ki düzeltmeleri karşılamakdan çok uzaktı.

Bu kararnamede firmalara tasfiye hakkı verilmiyordu. Oysa bu çok önemliydi, çünkü bir çok proje yapılamaz duruma gelmişti.

Gözler yeni yapılan düzenlemeye çevrilmişti. Ama yeni yasa firmaları memnun etmedi. Yeni düzenleme ile firmalara tasfiye hakkı verildi. Ancak tasfiye hakkı için öngörülen yüzde 15 ilerleme oranı ihtiyaca cevap vermekte yetersiz kaldı.

Tasfiyenin ancak yüzde 15’ine gelmiş işler için verilmesi de konuyu çözmedi.

Müteahhitler Birliği'nden açıklama

Müteahhitler Birliği Başkanı M. Erdal Eren, 'Yüzde 15 ilerleme oranı mevcut ihtiyaca cevap vermekte yetersizdir' dedi.

Kamuya iş yapan inşaat firmaları yaptıkları açıklamada, şu görüşleri dile getirdi;

Daha gerçekçi düzeltmeler ve formüller oluşturulması dileğimizdir aksi taktirde bir çok iş yarım kalacak ve bir çok meslektaşımız iflas durumuna gelecektir.

Ayrıca yeni yayımlanan geçici ek maddelerden anladığımız daha önce verilmeyen ve sözleşmesinde fiyat farkı hakkı bulunmayan işler içinde, A ve B paragraflarına göre fiyat farkı verilmesinin öngörüldüğünü varsayıyoruz.

Kaynak: tv100

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin