İngiliz gazetenin Erdoğan yorumu

Guardian gazetesinde Erdoğan otokrat liderlerle birlikte anıldı...

Google Haberlere Abone ol
İngiliz gazetenin Erdoğan yorumu

İngiliz Guardian'ın Avrupa editörü Ian Traynor bugünkü yazısında, Avrupa'da otokrat liderlerin yükselişte olduğunu ve bunun da Avrupa demokrasisi için bir sınav anlamına geldiğini yazdı. Guardian ayrıca Türkiye'de gösterilerin "azalmadığını" yazdı.



BBC Türkçe'nin özetine göre Traynor, yazısını asıl olarak Macaristan Başbakanı Victor Orban'ın ülkedeki icraatları ve yönetim anlayışı üzerine kurdu ve Macar muhaliflerin Orban yönetimiyle ilgili görüşlerine yer verdi. Macar insan Hakları eylemcisi Peter Molnar'ın, Orban'ın tüm iktidarı ellerine aldığını ve demokrasiyi zayıflattığı iddiasını yansıtan Guardian Orban'ın otokrat bir lider olarak yalnız olmadığını vurguladı.



-AVRUPA'DA LİDER BIRAKMADILAR...-



Doğu Avrupa liderlerini karalayan Traynor; Rusya'da Vladimir Putin, Türkiye'de Recep Tayyip Erdoğan, Romanya'da Victor Ponta, Çek Cumhuriyeti'nde Milos Zeman ve Macaristan'da Victor Orban liderliğindeki hükümetlerin bu açıdan benzer çizgide olduklarını iddia etti.



Yazıda Putin ve Erdoğan'ın muhalif kişilikleri hapse attıkları, barışçıl gösterileri ezmek için şiddete başvurdukları öne sürülürken bu iki ismin ülkelerinde popüler oldukları da aktarılıyor. Traynor bu ülkelerin politikalarında kendilerine ait farklılık olduğunu belirttikten sonra iktidarın tek bir liderin elinde toplanması bağlamında benzerlik olduğunu belirterek "Orban, Erdoğan ve Putin, lider tarafından domine edilen politik partilerin ya da elitlerin başında bulunuyor" dedi.

Yazıda Türkiye'yle ilgili hazırlanan bilgi kutusunda AKP yönetiminin siyasal çizgisi Ilımlı İslam olarak tanımlandı. Kutuda hükümet destekçilerinin Erdoğan'ın ekonomik büyümeyi düzelttiğini ve ülkeyi bölgesel bir güç haline getirdiği sözlerine yer verildi. Muhalefetin ise ülkenin daha İslamcı ve otoriter haline geldiğini, yeniden geliştirme planlarının ülkenin mirasını göz ardı ettiğini söylediği aktarıldı.



Yazıda halkın hükümete, başta İstanbul'da olmak üzere kitlesel gösterilerle cevap verdiği ve bu gösterilerin azalmadığı iddia edildi. ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin