İngiliz gazeteci: "Mustafa Balbay'a 34 dakika bile fazla"

Ergenekon davasında verilen kararları değerlendiren İngiliz gazeteci, yazar Gareth Jenkins gazeteci Mustafa Balbay'a verilen cezanın fazla olduğunu ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
İngiliz gazeteci: "Mustafa Balbay'a 34 dakika bile fazla"

"Gerçekle Düş Arasında Ergenekon Davası" isimli Ergenekon raporunu yazan İngiliz gazeteci Gareth Jenkins Cumhuriyet Gazetesi'nden Leyla Tavşanoğlu'na verdiği röportajda Ergenekon davasında 34 yıla mahkum olan Cumhuriyet Gazetesi eski Ankara Temsilcisi ve Yayın Kurulu Üyesi Mustafa Balbay için “İddianameyi, Balbay’a atfen yazılan sözleri okudum. Balbay, her gazetecinin yaptığı gibi toplantılarda notlar tutmuş. Yani herhangi bir suç işlediğine, bir terörist örgüt üyesi olduğuna dair en küçük bir kanıt bile yok" ifadelerini kullandı.



İşte Gareth Jenkins'in röportajı



Siz baştan beri Ergenekon davasının adil bir dava olmadığını ileri sürdünüz. Hatta, Ergenekon iddianamesini satır satır okuduktan sonra “Düşle Gerçek Arasında” başlıklı bir de rapor yazdınız. Şimdi Ergenekon kararlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?



Ben böyle kararlar bekliyordum, ama bu kadar ağır cezalar beklemiyordum. Yani 117 yıl ceza nasıl olur? Tamam, Ergenekon davasında sanıkların mahkeme tarafından suçlu bulunacakları konusunda en ufak bir şüphem yoktu. Ama demin de dediğim gibi bu kadar uzun cezalar beklemiyordum.



Örneğin Mustafa Balbay’ın 34 yıl 6 aya mahkûm edilmesini nasıl karşıladınız?



Olaya mantık açısından baktığınız zaman Balbay’ın 34 dakikaya bile çarptırılmaması gerekir. İddianameyi, Balbay’a atfen yazılan sözleri okudum. Adam, her gazetecinin yaptığı gibi toplantılarda notlar tutmuş. Yani herhangi bir suç işlediğine, bir terörist örgüt üyesi olduğuna dair en küçük bir kanıt bile yok.



Balbay’ı hiçbir suç kanıtı olmadan beş yıldır cezaevinde tutuklu olarak hapsettiklerine göre zaten baştan ona ağır bir ceza vermeye kararlı oldukları belliydi. Aksi durumda zaten onu çok önceden tahliye etmeleri ve tutuksuz olarak yargılamaları gerekirdi. Ona verilen ceza beni şaşırtmadı. Ne daha uzun ne de daha kısa bir ceza alacağını tahmin ediyordum.



Peki, Gezi olaylarının Başbakan tarafından uluslararası komplo olarak nitelenmesine ne diyorsunuz?



Başbakan, dünyada kendilerini kıskandıklarını söyledi. Bu olaylar Başbakan’a göre, hükümeti kıskananlar tarafından tezgâhlanmış. Aslını ararsanız hiç kimse kıskanmadığı gibi gülüyorlar, sarakaya alıyorlar.



Son iki yıldır Türkiye dışında kime bu davaları anlatsam bunları ortaoyununa benzetiyorlar. Onlara iddianamenin bir bölümünü okuduğum zaman insanlar gülmekten katılıyordu. Söylemek istediğim davayla ilgili uluslararası algının muazzam ölçüde değiştiğidir. Türkiye’de de böyle. Kimileri hâlâ bu davanın gerçekliğine inanıyor.



Röportajın tamamını okumak için TIKLAYINIZ


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin