Independent: Nefret zehri Suriye'den Türkiye'ye yayılıyor!

Independent'de yayınlanan bir makalede Hatay ve Mersin için "Pakistanlaşıyor" görüşlerini öne sürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Independent: Nefret zehri Suriye'den Türkiye'ye yayılıyor!

Suriye'de yaşanan "mezhebi nefretin" bu ülkeden Türkiye'nin siyasi hayatına yayılmakta olduğu öne sürülüyor. Türkiye'deki Alevilerin "tehdit altında" hissettiklerini, Hatay ve Mardin gibi illerin ise "Pakistan'a dönüşmekte olduğu" da iddia ediliyor. 



İngiliz The independent gazetesinin tanınmış köşe yazarı Patrick Cockburn, Türkiye'de edindiği izlenimlerine dayandırdığı yorumunda Türkiye'deki Aleviler ve Suriye'den kaçıp Türkiye sınırını geçen Alevilerin Türkiye'de karşılaştıkları sorunları irdelerken "Türk hükümetinin Suriye iç savaşında Sünni militanlarına tam destek vermesi sonucunda mezhebi nefret zehri, Suriye'den Türkiye'ye yayılıyor" diyor.



"MEZHEBİ FAYLAR GİDEREK DAHA DERİN, DAHA ACI"



Alevilerin "hükümetin Suriye konusundaki Sünni yanlısı tutumu nedeniyle tehdit altında hissettiklerini" kaydeden Cockburn, Türkiye'de "Sünni çoğunluk ile Türkiye'nin en büyük dini azınlığı olan Aleviler arasındaki mezhebi farklar daima vardı ama giderek daha derin, daha acı ve daha açıkça ifade ediliyor" diye yazıyor.



Cockburn, Suriye'den kaçan Alevilerin, sık sık Türk sınırını geçtikten sonra çok daha güven içinde hissetmediklerini, hükümetin kurduğu mülteci kamplarına ise Özgür Suriye Ordusunca saldırılma korkusu yüzünden girmeye cesaret etmediklerini söylediklerini de kaydediyor.



"SÜNNİ-Şİİ DÜŞMANLIĞI TEHLİKESİ TÜRKİYE İÇİN NE KADAR BÜYÜK?"



"Son 10 yılda Irak, Suriye ve Bahreyin'i yıkan Sünni-Şii düşmanlığının Türkiye'de patlak vermesi tehlikesi ne kadar büyük?" sorusunu da soran Cockburn, Alevilerin Türkiye'de muhalefetin çok önemli bir unsuru oluşturduklarına, geçen yaz Gezi protestoları sırasına ülke çapında öldürülen beş göstericinin tümünün Alevi olduğuna işaret ediyor. 



İndependent yazarı, İstanbul'da bir Cemevinde yapılan toplantıya katıldığını anlatırken de toplantı sırasında "ayrımcılık şikayetlerinin yoğun biçimde dile getirildiğine" dikkat çekiyor. 



"ALEVİ TALEPLERİNİN ÇOĞUNU KARŞILAYABİLECEK KADAR GÜÇLÜ BİR HÜKÜMET VAR"



Buna karşın Cockburn, Türkiye'de halen Alevilerin taleplerinin birçoğunu karşılayabilecek kadar güçlü bir hükümetin olduğunu, Başbakan Erdoğan'ın Dersim konusunda özür dilediğini, Türk güvenlik güçlerinin Erdoğan döneminde daha az şiddete başvurduklarını, göstericilerin de devlet tarafından hapse edilmeleri veya taciz edilmeleri olasılığının daha az olduğunu da yazıyor. 



"HATAY VE MERSİN İÇİN "PAKİSTANLAŞIYOR' DENİLİYOR"



Cockburn bunun ardından Suriye'deki iç savaşın dünyadaki 1.6 milyar Müslüman arasındaki mezhebi farklılıkları derinleştirdiğini savunduktan sonra şu savları da dile getiriyor:



"Türkiye, bu trendin bir istisnası değil, büyük bir Şii azınlığı var ve kargaşanın merkezine yakın. Şimdiden Hatay ve Mardin gibi Suriye'de savaşan El Kaide'ye bağlı gruplarca arka üssü olarak kullanılan Türk illeri için "Pakistanlaşıyor' deniliyor. Türkiye'nin isyancılara yönelik açık sınır politikası, Suriye savaşının sınırın ötesine sıçradığı anlamına geliyor."



Patrick Cockburn, yazısını "Türkiye son 10 yılda siyasi ve ekonomik olarak başarılı olmuş olsa da AK Parti ile otoriter laik devlet arasındaki uzun güç müdahalesi, toplumda kalıcı bölünmelere yol açmış durumda. Türkiye'de ve bölgede yükselen siyasi ateş, mezhebi farklılıkları her zamankinden fazla patlamaya hazır hale getiriyor."(ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin