Independent gazetesinden hükümete 'çözüm süreci' uyarısı!

Independent gazetesi, bölgedeki dört ülkede yaşayan Kürtler ile ilgili geniş bir haber yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
Independent gazetesinden hükümete 'çözüm süreci' uyarısı!

İngiliz Independent gazetesi, Kürtler ile ilgili geniş röportajında "Türkiye'de sağlanan ilerlemenin bir sembölü" olarak nitelediği, BDP'nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Gültan Kışanak'ın Türk hükümetiyle sürece ilişkin olarak "Görüşmeler önemli ancak tek başına yeterli değil. Demokrasi yönünde adımlar atmadılar ve Kürtlerin taleplerini karşılama yönünde bir girişimde de bulunmadılar" sözlerini yansıtıyor.



Independent gazetesi, Kürtlerin bölge ülkelerindeki mevcut durumu, mücadeleleri ve taleplerinin irdelendiği Richard Hall imzalı geniş röportajda Gültan Kışanak ile Diyarbakır'da yapılan mülakata da yer veriyor.



KIŞANAK, "TÜRKİYE'DE SAĞLANAN İLERLEMENİN BİR SEMBOLÜ"



"Son 100 yıl uzun bir mücadele verdik. O mücadele sonucunda da önemli özgürlükler elde ettik" diyen Kışanak için "O da, Türkiye'de sağlanan ilerlemenin bir sembolüdür" nitelemesini yapan gazete şunları yazıyor:



"Bir zamanlar, kendisi Kürt olarak tanımlayan herhangi bir örgüte üye olmak cezaevine gönderilmek için bir neden idi. Ancak Kışanak, toplumunun açık sözlü bir öncüsü olarak duruyor ve Diyarbakır Belediye Başkanlığı için favori adaydır."



İndepedent, "çözüm süreci"ne değindiği röportajında "Türk devleti ile acı savaş sırasında her iki tarafta insan hakları ihlallerinin meydana geldiğini" yazdıktan sonra "Şimdi, 30 yıllık savaş ve 40 binden fazla ölünden sonra kırılgan bir ateşkes var" diyor ve iki taraf arasındaki "barış"ın da "kırılgan olmayı sürdürdüğünü" düşünüyor. 

Kışanak ile yapılan mülakattan birkaç gün önce iki Kürt protestocusunun güvenlik güçlerince öldürülmesi üzerine Güneydoğu'da protestoların yaşandığına işaret eden Richard Hall, geçen yıl Kandil'de buluştuğu Murat Karayılan'ın kendisine, liderliğin ateşkesi desteklediğini söylemekle birlikte "Ancak PKK çok büyük bir örgüt. Orta düzey kadrolarında herkesin aynı şey hissettiğini söyleyemeyiz. Bütün arkadaşlarını iknada sorunla karşılıyoruz" dediğini de aktarıyor. (ANKA)



Bunun ardından Independent, Kışanak'ın Türk hükümeti ile yürütülen sürece ilişkin şu değerlendirmesini yansıtıyor: 



"Görüşmeler önemli ancak tek başlarına yeterli değil. Demokrasi yönünde adımlar atmadılar ve Kürtlerin taleplerini karşılama yönünde girişimde de bulunmadılar."


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin