Independent: Erdoğan yılın 'en başarılı lideri' olamadı!

İndependent gazetesi, "yılın en başarılı Ortadoğu lideri" olarak El Bağhdadi'yi ilan etti.

Google Haberlere Abone ol
Independent: Erdoğan yılın 'en başarılı lideri' olamadı!

İngiliz İndependent gazetesinin tanınmış dış politika yazarı Patrick Cockburn, "maalesef" deyip "yılın en başarılı Ortadoğu lideri" olarak El Kaide'ye bağlı Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) başındaki El Bağhdadi"yi ilan etti.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın neden bu yıl bölgenin "en başarılı lideri" olmadığını savunan Cockburn, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ve "sakar" olarak nitelediği Suriye politikasına vurgu yaptı. 



Patrick Cockburn, "Yılın Ortadoğu lideri kimdir? Şaşırırsınız" başlığını kullandığı yazısında "Bu çalkantılı yılda, kısa bir listeyi yapmak o kadar zor değil çünkü yılın sonunda çok sayıda liderin başları, yılın başlarına göre çok daha fazla dertte idi" sözlerine girdiği yazısında şöyle devam etti:



"Örneğin Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, askeri darbe çağına son verdemedeki kuşku duyulmayan başarısı ve görülmemiş bir ekonomik refah dönemine başkanlık ettiği için önceki yıllarda kolayca galip gelirdi. Ancak son birkaç gün, en güçlü bakanlarının oğullarının yolsuzluk suçlamaları arasında nasıl gözaltına alındığını izledi ve Suriye'deki iç savaşına sakar müdahalesi, Türkiye'nin bölgesel güç olma umutlarını yok etti. Ardarda üç seçim zaferinin yarattığı kibir, belki Sayın Erdoğan'ın neden yeteneğini kaybettiğini izah ediyor."



Cockburn, "önceki yıllarda bölgedeki en başarılı liderlerin başında yer almaya aday olanların arasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu olurdu" dedikten sonra Netanyahu için "bir tek kurşun ateş etmeden ne istediğini elde etmek için savaş tehdidini manipüle etmede bir hayli başarılı olduğunu" yazdı. 



Iraklı Kürt lideri Mesut Barzani'yi "muhtemelen Ortadoğu'nun en kurnaz ve tecrübeli politikacısı" olarak niteleyen Cockburn, İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin son bir yıldaki "başarıları"nından söz ettikten sonra "Maalesef, bu yıl da Ortadoğu'daki en başarılı lider, adını Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) olarak değiştiren Irak'taki El Kaide örgütünün lideri Abu Bakr El Baghadadi" dedi. 



Cockburn, IŞİD'in Suriye'deki yükselişini "görkemli" olarak niteleyerek örgütün Suriye ordusu haricinde "en etkin askeri grup" haline geldiğinin altını çizdi. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin