Independent: Erdoğan bu tuzağa nasıl düştü?

İngiliz Independent yazarı Patrick Cockburn, Gezi protestolarının "istikrarlı Türkiye efsanesini" gözlerin önüne serdiğini savundu.

Google Haberlere Abone ol
Independent: Erdoğan bu tuzağa nasıl düştü?

İndependent gazetesinin tanınmış yazarı Patrick Cockburn, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gibi yetenekli politikacıların o kadar kısa bir süre içinde o kadar hata yapması şaşırtıcı" eleştirisinde bulunan Cockburn, "Ama Erdoğan nasıl düştü bu tuzağa?" sorusuna "Bunun izahı açıkça ki iktidarı uzun süre elinde tutanların kibridir" iddiasında bulundu. 



Patrick Cockburn, Gezi olayları karşısında hükümetin takındığı tavrını eleştirdiği yazısında "Başbakanın yurt içinde kargaşaya, yurt dışında da düşmanlarına karşı koyamaması "yeni bir Osmanlı imparatorluğu' söylemini absürt kılıyor" yorumunu yaptı.



Türk hükümetinin attığı "yanlış adımların küçük bir gösteriyi Türkiye'de şimdiye kadar görülen en büyük ve en yaygın halk protestosuna dönüştürmesinin adeta komik bir şey olduğu" savlarını da dile getirdi.



Polisin "klasik hata" yaparak barışçıl protestolara saldırdığını kaydeden Cockburn, tv ve medya sansürünün artık işe yaramadığını belirterek hükümetin olup bitenlere ilişkin versiyonunun görmezlikten gelindiğini savundu.



"ERDOĞAN GİBİ YETENEKLİ POLİTİKACILARIN O KADAR HATA YAPMASI ŞAŞIRTICI"



"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gibi yetenekli politikacıların o kadar kısa bir süre içinde o kadar hata yapması şaşırtıcı" eleştirisinde bulunan Cockburn, Tunus ve Mısır'ın devrilen liderlerinin kamuoyunu görmezlikten geldiklerini belirterek "Ama Erdoğan aynı tuzağa nasıl düştü?" sorusuna, İngiltere eski Başbakanları Margaret Tatcher ve Tony Blair'ı örnek göstererek "Bunun izahı açıkça ki iktidarı uzun süre elinde tutanların kibridir" karşılığını verdi.



Patrick Cockburn, yazısında Türkiye ile Ortadoğu ülkeleri arasında değil, Avrupa ile bir parallellik kurulması gerektiğini savunduğu yazısında Türkiye'nin bölge politikası üzerinde durdu. 



Taksim protestoları ve Türkiye'nin Suriye politikasının nedeniyle yaşadığı sorunların, Ortadoğu'daki yeniden yükselen bir "Osmanlı imparatorluğu" söylemlerine son verdiğini savunan Cockburn, "Türkiye'nin, şimdi Suriye ve Irak'taki mezhebi ve etnik ihtilaflara karışmak için hiç de iyi donatılmış değil" yorumunu yaptı. 



"PROTESTOLARI YÖNETMEDEKİ HATALAR DÖNÜLMEZ DEĞİL"



İndependent yazarı Cockburn, yazısının son bölümünde de "Erdoğan'ın Taksim Meydanı protestolarını yönetmedeki hataları ve Türkiye'nin dış politikası başarısızlıkları dönülmez değil. Ancak Türk devletinin zayıflığı ve Türkiye içindeki siyasi ayrışmalar daha belirgin hale geliyor" dedikten sonra şöyle devam etti:



"Gösteriler, aynı zamanda daha önce Türkiye'nin, Avrupa'nın çoğunun resesyona battığı bir dönemdeki ekonomik başarısının örttüğü başarısızlıklarına vurgu yapıyor. Bu izlenimler, önemli çünkü Türkiye'ye yabancı sermaye akışı ülkenin komşularına göre istikrarlı olduğu hissiyatına bağlı."


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin