İMECE yörüngeye yerleşti. Daha önce üç kez uzaya gidişi ertelenen İMECE bugün uzaya fırlatıldı: Peki bu uydunun özellikleri ne?

11 Nisan günü fırlatılması planlanan ancak hava muhalefeti nedeniyle uzaya gönderilemeyen İMECE uydusunun uzay yolculuğu bugün itibariyle başlamış oldu. Uzaya fırlatılan SpaceX tarafından uzaya gönderilecek yerli ve milli İMECE uydusu 3 kez ertelenmesinin ardından bugün uzay yolculuğuna başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank uydunun yörüngesine yerleştiğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
İMECE yörüngeye yerleşti. Daha önce üç kez uzaya gidişi ertelenen İMECE bugün uzaya fırlatıldı: Peki bu uydunun özellikleri ne?

11 Nisan günü fırlatılması planlanan ancak hava muhalefeti nedeniyle uzaya gönderilemeyen İMECE uydusunun bugün fırlatılması bekleniyor. SpaceX tarafından uzaya gönderilecek yerli ve milli İMECE uydusunun fırlatılması daha önce 3 kez ertelenmişti.

TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen, Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE'nin fırlatma operasyonu 14 Nisan'da yapılacaktı fakat hava koşulları nedeniyle üçüncü kez ertelenmiş oldu.

İMECE'nin bugün saat 09.47'de herhangi bir hava muhalefeti gerçekleşmezse fırlatılması bekleniyor. 

Peki İMECE uydusunun özellikleri ne? 

Milli imkanlarla geliştirilen yer gözlem uydusu İMECE; BİLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK-2 uydularından edinilen tecrübe ile donatıldı.

Türkiye’de ilk kez üretilen metrealtı çözünürlüğe sahip elektro-optik Uydu kamerası, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilerek İMECE'ye entegre edildi.

İMECE’de elektro-optik kameranın yanı sıra uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp, üretildi.

İMECE Projesi çerçevesinde uçuş bilgisayarı yazılımları başta olmak üzere, yönelim ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları, yer istasyonu yazılımları da TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından geliştirildi.

İMECE Uydusuna, TÜBİTAK UME manyetometre ve manyetik tork çubuğu ile TÜBİTAK MAM ise sabit güneş paneli ile katkı sağladı.

İMECE UZAYA FIRLATILDI

İMECE'nin uzay yolculuğu saat 09.47 itibariyle başlamış oldu. İMECE uzaya fırlatıldı. 

ERDOĞAN'IN MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan İMECE'nin uzaya fırlatılmasına ilişkin açıklama yaptı.

Erdoğan, “Bugüne kadar yörüngeye gönderdiğimiz 8 haberleşme uydusundan 3'ü görev süresini tamamladı. Bugün ülkemizin ilk yüksek çözünürlüklü uydusu İMECE'yi uzaya yolcu ettik. Uçuş bilgisayarını ve haberleşme sistemi gibi kritik uygulamaları yerli ve milli olarak geliştirdik. İMECE, Türkiye'nin en gelişmiş yerli gözlem uydusu olacak. Afet yönetimi, tarım, ormancılık gibi pek çok alanda gözümüz olacak.” dedi.

VARANK: YÖRÜNGESİNE YERLEŞTİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "İlk sinyal alındı; İMECE yörüngesine yerleşti. Darısı iki hafta içerisinde ilk yüksek çözünürlüklü görüntüyü almaya." dedi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin