İMECE uydusunun özellikleri neler. İMECE nedir, ne demek? İMECE açılımı

İMECE uydusu Türkiye'nin yerli ve milli uydusudur. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nün (TÜBİTAK UZAY) geliştirdiği İMECE yüksek çözünürlüğe sahip. Ankara'da bulunan Kahramanmakazan tesisinde üretilen İMECE özellikleriyle dikkat çekiyor. İşte Türkiye'nin ilk milli uydusu İMECE özellikleri ve detayları.

Google Haberlere Abone ol
İMECE uydusunun özellikleri neler. İMECE nedir, ne demek? İMECE açılımı

İMECE 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanacak. 5 yıl boyunca tarımsal uygulamalar, doğal afet, tespit, hedef teşhis ibi alanlarda hizmet verecek. Dünyanın her yerinden görüntü alabilme özelliğine sahip İMECE hakkında daha fazla detay sorgulanıyor. İşte İMECE uydusunun özellikleri.

 

İMECE NE DEMEK, AÇILIMI NEDİR?

TÜBİTAK Uzay Enstitüsü tarafından geliştirilen İMECE sivil ve askeri amaçla kullanılacak. Tüm aşamalarıyla ülkemizde üretilen İMECE 1 metreden daha düşük çözünürlükte görüntüleme yapıyor.

İMECE UYDUSU ÖZELLİKLERİ NELER?

  • Yörünge: 680 km güneşe eş zamanlı
  • Hizmet Ömrü: 5 Yıl
  • Görüntü Alanı (1 Kare): 13,9 km X 16,2 km
  • Ağırlık: 800 kg
  • Çözünürlük: PAN 0.99 m – MSI 3.96 m

İMECE HAKKINDA DETAYLAR

İMECE'nin resmi internet sitesinde, uydunun özelliklerine ilişkin şu ifadelere yer verildi:

T.C. Kalkınma Bakanlığının 2013 yılı yatırım programında 2013K120790 numara ile yer alan İMECE Uydu Sistemleri Alt Yapı Projesi;
BiLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK-2 tecrübesiyle metrealtı uydularda kullanılabilecek uydu alt sistemlerinin ülke içerisinde geliştirilmesi için gereken alt yapının oluşturulması amacıyla Yatırım Programı destekli "İMECE Uydu Alt Sistemleri Geliştirme Projesi" başlatıldı.

Bu kapsamda geliştirilecek olan Metre Altı Çözünürlüklü Elektro Optik Uydu Kamerası, Haberleşme Sistemi, Yıldız İzler, Güneş Algılayıcı, Elektrikli İtki Sistemi, Tepki Tekeri, Faydalı Yük Veri Kayıt Sıkıştırma Formatlama Birimi ve Yeni Nesil Uçuş Bilgisayarı'nın yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydularında kullanılmasıyla uzay tarihçesi kazandırılması ve ekonomik değere dönüştürülmesi hedefleniyor.

TÜBİTAK 1007 Programı kapsamında desteklenen İMECE Uydu Projesi, 2017 yılında başlamış olup, 2023 yılında Uydunun fırlatılması hedeflenmektedir. İMECE Uydusu sayesinde Türkiye kendi elektro-optik kamerası ile metrealtı çözünürlüklü görüntüler elde edebilecektir.

Etiketler İMECE uydu
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin