İMECE uydusunu kim yaptı. İMECE ne işe yarar. İMECE nerede üretiliyor

İMECE uydusu özellikleri ve kullanım alanlarıyla dikkat çekiyor. Yerli ve milli imkanlarla üretilen İMECE uydusu çalışmalarıyla Türkiye'nin uzay yolculuğunda gelişimi hedefleniyor. Yüksek çözünürlüğe sahip İMECE 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanacak. Peki İMECE uydusunu kim yaptı? İMECE ne işe yarar? İMECE nerede üretiliyor?

Google Haberlere Abone ol
İMECE uydusunu kim yaptı. İMECE ne işe yarar. İMECE nerede üretiliyor

İMECE uydusu Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusudur. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank İMECE uydusu hakkında, “Uzay yarışında aramızdaki mesafeyi kapatacağımıza inanıyoruz.” dedi. Yüksek çözünürlüğe sahip gözlem uydusu İMECE 15 Nisan 2023 saat 09.47 itibarıyla fırlatıldı. Peki İMECE uydusunu kim yaptı? İMECE ne işe yarar? İMECE nerede üretiliyor?

İMECE UYDUSUNU KİM YAPTI?

İMECE uydusu TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından geliştiriliyor.

İMECE NE İŞE YARAR?

İMECE uydusunun tasarım görev ömrü olan 5 sene boyunca tarımsal uygulamalar, mili savunma, ormancılık, çevre ve şehircilik, hedef teşhis, doğal afet gibi alanlarda etkili olması bekleniyor. Teknolojik alanda kritik önemi olan İMECE uydusu dünyanın her yerinden görüntü elde edebilme potansiyeline sahip.

İMECE NEREDE ÜRETİLİYOR?

İMECE uydusunun üretimi Ankara'da bulunan Kahramanmakazan tesisinde yapılıyor.

İMECE ÖZELLİKLERİ NELER?


Uzay aracı, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ)' nin Ankara Kahramankazan'daki tesisinde üretiliyor.

Beş yıllık bir görev süresi için öngörülen uzay aracının kütlesi 800 kg'dır (1.800 lb).

Güneşle eş zamanlı jeosentrik bir yörüngede 680 km'de (420 mil) olacak .

Pankromatik (PAN): 0,99 m (3 ft 3 inç),

Multispektral (MSI): 3,96 m (13,0) görüntü çözünürlüğü ile tek bir çerçevede 13,9 km × 16,2 km (8,6 mi × 10,1 mi) görüntü alanına sahip olacaktır. ft).

"ÜLKEMİZİN, MİLLETİMİZİN CİDDİ BİR KAZANIMI OLACAK"

Yerli uydu İMECE hakkında açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Uzay konusunda bir şeyler yapmamız gerektiğini, geldiğimiz noktada buna duyarsız kalamayız, ilgisiz kalamayız. Kara, deniz, hava kuvvetleri dahil diğer kuvvetlerinde uzayın etkisi olduğunun bilincindeyiz. Bu yapacağımız çalışmayla önemli bir yetenek kazanacağız. Ülkemizin, milletimizin ciddi bir kazanımı olacak. Çok yakın bir zamana kadar çeşitli yayınlarda uzaydan tenis topu görünüyor gibi imrenerek baktığımız durumlar vardı. Geldiğimiz noktada biz de bunu görebilecek hale geleceğiz. İMECE ile beraber çok önemli bir yetkinliği kazanacağız." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Türkiye'nin teknoloji alanında kapasitesinin geliştiğini bellirtti ve, "Uzay yarışında aramızdaki mesafeyi önümüzdeki dönemde kapatacağımıza inanıyoruz. Milli Uzay Prgoramıyla geliştiriyoruz. Bir Türk vatandaşının uzaya gönderilmesi, Doğu Anadolu9 Gözlem Evi'nin devreye alınmasını bir bir gerçekleştireceğiz. Karşımızda zorluklar var ama insan kaynağı ve altyapıya sahibiz." ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin