'İlham veren' yönetmenler aranıyor

Sinemanın ve dünyanın gittiği yönlere farklı bir bakış açısıyla bakacak yönetmenler aranıyor.

Google Haberlere Abone ol
'İlham veren' yönetmenler aranıyor

Gelecek yıl 13.'sünün yapılması planlanan "!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali" kapsamında birinci ya da ikinci filmini çeken, sinemanın ve dünyanın gittiği yönlere farklı bir bakış açısıyla işaret edecek yönetmenler aranıyor.



Festival Yönetmeni Serra Ciliv, AA muhabirine, 13 Şubat-2 Mart 2014'te gerçekleştirilecek festival için başvuruların 29 Kasım'a kadar devam edeceğini belirtti.



Festival etkinliklerinin 13-23 Şubat'ta İstanbul'da, 27 Şubat-2 Mart'ta ise Ankara ve İzmir'de gerçekleştirileceğini bildiren Ciliv, "Festivale katılmak isteyenler 2013-2014 yapımı kurmaca uzun, belgesel ve kısa filmlerle başvurabilecek" dedi. 



Değerlendirme sonucu belgesel ve kurmaca uzun filmlerin, festivalin  "Ev" bölümünde gösterileceğini anlatan Ciliv, "Bir film ise festivalin yarışmalı bölümü 'Keş!f'te yer alacak. !f İstanbul'un 2008'de başlattığı ve 15 bin dolar ödüllü yarışmasında filmler, uluslararası bir jüri tarafından değerlendirilecek" diye konuştu. 



Keş!f Yarışması'nın, !f'in ruhunu çok iyi anlattığını belirten Ciliv, şöyle devam etti:



"Birinci ya da ikinci filmini çeken, sinemanın ve dünyanın gittiği yönlere farklı bir bakışla işaret eden yönetmenleri arıyoruz. En ilham veren yönetmene 15 bin dolar ödül verilecek. Jürimizi, Türkiye'den ve dünyadan işine ve duruşuna saygı duyduğumuz, sevdiğimiz insanlardan seçiyoruz. Bugüne kadar Dario Argento, Dagur Kari, John Cameron Mitchell, Reha Erdem, Serra Yılmaz, Hüseyin Karabey, Meltem Cumbul gibi önemli isimler jüri üyelerimiz oldu."



Kısa film yönetmenlerine yurt dışındaki festivallerde seyirci olma fırsatı



!f İstanbul'un "Türkiye'den Kısalar" bölümünde ise geçen yıl başlayan uygulamanın devam ettirileceğini bildiren Ciliv, bu bölümün, yönetmen ve yapımcıların yanı sıra kısa film izleyicilerinin önerileriyle hazırlandığını söyledi.



"Türkiye’den Kısalar"a yapılacak öneriler için tür, konu, teknik ve süre gibi kısıtlamalar aranmadığını bildiren Ciliv, şunları söyledi:



"Türkiyeli yönetmenlerin hareketli görüntüyle ürettikleri 2013 yapımı her şey öneri olarak sunulabiliyor. Bu öneriler arasından !f İstanbul’un tematik seçkiler halinde derleyerek programlayacağı Türkiye’den Kısalar seçkileri İstanbul, Ankara ve İzmir'de çeşitli festival sinemaları ve mekanlarında ücretsiz sunulacak ve 13-23 Şubat'ta İstanbul'da yapılacak gösterimlerde izleyicinin seçeceği bir kısa filmin yönetmeni, uluslararası festivale izleyici olarak katılmaya hak kazanacak."



"13 yıl süren keyifli bir yolculuk" 



Türkiye'de bağımsız filmlerden oluşan bir festivali bu kadar uzun soluklu devam ettirmenin keyifli bir yolculuk olduğunu vurgulayan Ciliv, şunları kaydetti:



"Sanki filmler, insanlar, olaylar birbirine karıştı, hepimizden büyük, hiçbirimizin tamamını bilmediği büyük bir hikaye oldu !f. İlk zamanlarda, özellikle de o zamanlar Türkiyesinde alışılmış bir tarzla çıkmadığımız için, tam olarak ne yapmak istediğimizi anlatmak zor oldu ama hemen bir kaç yıl içinde, sanırım !f'in kendine has programlaması sayesinde, ortaklarımızın, izleyicilerimizin, basından arkadaşlarımızın aklında !f'in ne olduğu, amacının ne olduğu, nasıl bir dille konuştuğu konusunda soru işareti kalmamıştı." 



Festivalin, kısa film sektörüne de katkı sunduğuna işaret eden Ciliv, "İlk yılımızdan beri çok iyi kısalar gösterdik, son yıllarda kısaları farklı temalar altında birleştirecek kadar zengin seçkiler yapabildik" dedi. 




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin