İlber Ortaylı'dan doktorları şoke edecek açıklama: Türk doktorlar Avrupa'da geçinemez

Doktorların Türkiye'den göç ettiği bir gerçek. Nitekim TTB'nin verilerine göre, 2023'ün ilk 10 ayında yurtdışına gitmek için iyi hal belgesi alan doktor sayısı 2 bin 541 oldu. Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ise doktorları şoke edecek bir açıklama yaptı. "Türk doktorlar Avrupa'da geçinemez" dedi.

Google Haberlere Abone ol
İlber Ortaylı'dan doktorları şoke edecek açıklama: Türk doktorlar Avrupa'da geçinemez
İHA

Doktorların Türkiye'den göç ettiği bir gerçek. Nitekim TTB'nin verilerine göre, 2023'ün ilk 10 ayında yurtdışına gitmek için iyi hal belgesi alan doktor sayısı 2 bin 541 oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 8 Mart 2023 tarihinde yaptığı konuşmada doktorlara sert çıkmış ve "Giderlerse gitsinler" demişti.

İLBER ORTAYLI'DAN AÇIKLAMA

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Avrupa'da şartları beğenmeyen sağlık personelinin yerini Türkiye, İran, Pakistan ve Hindistan gibi ülkelerden hekimlerin doldurduğunu, ancak giden Türk doktorların geçinebilmesinin zor olduğunu söyledi.

Ortaylı, şunları söyledi:

Türkiye’de sağlık personeline yapılan saldırıları tasvip edemeyiz. Bunların ağır şekilde cezalandırılması lazım. Şinasi eserinde diyor ya 'Efendim, adam hem ahlaksız hem de deli. Bana sorarsanız hem hapishaneye konmalı, hem tımarhaneye konmalı.' Önce tımarhaneye koyarsın bunları müşahede altında tutarsın. Eğer tıbbi ehliyeti, hukuki ehliyeti var ise hasta değilse savcının önüne çıkarırsın.

"GEÇİNEMEZSİN"

Bugün dünyada ve Avrupa’da, bilhassa Almanca konuşulan Hollanda gibi ülkelerde sağlık personelinin şikayetçi olduğunu dile getiren Ortaylı "Yapısal aksaklıklar dolayısıyla bunların gelirleri düşük, tatmin olmuyorlar. Yani bir Alman genci ya da Hollandalı genç hekim olmak istemiyor. Sağlıkçı olmak istemiyor. Çünkü çok çalışıyor, çok yoruluyoruz ancak karşılığını alamıyoruz diyor. O nedenle utanmadan sağdan soldan doktor çağırmaya başladılar. Hangi ülkeler; bunları iyi yetiştiren Türkiye gibi, İran gibi, Pakistan ve Hindistan gibi ülkelerdeki sağlık personelini çekiyorlar. Çünkü başka yerde iyi yetişmezler. Buraya gidersen ne yaparsın bilemem. Geçinemezsin. O sizin tercihiniz. Dolayısıyla biz bu personeli iyi tutmak zorundayız" diye konuştu. 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin