İlber Ortaylı konuya açıklık getirdi: Sohbetin tamamı dinlense... Celal Şengör'ün bulunduğu konum tartışılmazdır!

tv100 ekranlarında Candaş Tolga Işık'ın sunduğu Az Önce Konuştum programına konuk olan Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın Naci Görür ve Celal Şengör ile ilgili yorumu gündem yarattı. Görür, İlber Ortaylı'ya teşekkür etmişti. Ortaylı'dan tekrar yanıt geldi. Yanlış anlaşıldığını belirten İlber Ortaylı, "Sohbetin tamamı dinlense konunun son depremlere dair alanım dışından bir yorum olduğu rahatlıkla anlaşılacaktır. Celal Şengör’ün hem Türkiye’de hem de Dünya’da bulunduğu konum tartışılmazdır" dedi.

Google Haberlere Abone ol
İlber Ortaylı konuya açıklık getirdi: Sohbetin tamamı dinlense... Celal Şengör'ün bulunduğu konum tartışılmazdır!

Prof. Dr. İlber Ortaylı, tv100'de yayınlanan Candaş Tolga Işık'ın sunduğu Az Önce Konuştum programına konuk oldu. Programa Yerbilimci Prof. Dr. Celal Şengör de zoom bağlantısıyla konuk oldu. Programda Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi ve ardından yaşananlar konuşuldu.

Programın kapanmasına yakın Candaş Tolga Işık, tv100 ekranlarında Prof. Naci Görür ile birlikte yaptıkları “Sesimi Duyan Var mı?” programının hatırlatmasını yapmak istedi.

O anlarda İlber Ortaylı, canlı yayının bittiğini zannederek ve Celal Şengör'ü kastederek Naci Görür için 'O bizim Celal'den daha iyidir' dedi.

Ortaylı'nın bu sözleri sosyal medyada gündem olurken Prof. Dr. Naci Görür de Ortaylı'nın sözleri üzerine bir açıklama yaparak teşekkür etti.

Bunun üzerine bir açıklama da Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan geldi. "Celal Şengör Türkiye’de varlığıyla övündüğüm ulusal kıymet hazinemizin en önemli simalarından biridir" diyen Ortaylı, "Geçenlerde yaptığım TV programında sohbet yarıda kesildiği için benim Celal Hoca’yı ilmiyle değerlendirdiğim zannedilmiş. Sohbetin tamamı dinlense konunun son depremlere dair alanım dışından bir yorum olduğu rahatlıkla anlaşılacaktır" açıklaması yaptı. 

İşte Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama:

"Celal Şengör, Fuat Köprülü’den sonra Rusya Bilimler Akademisi’ne seçilen ilk Türk’tür. Bu jeoloji dalındadır. Avusturya Bilim Akademisi için de aynı şey geçerlidir. Zaten jeoloji dalında Avrupa’da büyük ödül aldı (bu ödül jeoloji dalının Nobel’i demektir). Amerika Bilimler Akademisi, Avrupa Bilimler Akademisi ve Sırbistan Bilimler Akademisi üyesidir.

Fransızcayı College de France’da ders verecek kadar iyi bilir. Rusça da bilir. Dünya onu tanımasına rağmen hiçbir zaman Türkiye'yi ve Teknik Üniversite’yi bırakıp gitmeyi düşünmeyecek kadar da vatanseverdir. Türk bilim tarihini, Türkiye kütüphanelerinde, yazma eserler arasında onun kadar takip eden bir Türk doğa bilimcisi tanımıyorum. Fuat Sezgin gibi aynı şekilde zamanında dışarı kovalanan bir hocayla en çok o mesai halindeydi. Kâzım Çeçen Hoca’yla en çok teşrikimesai eden profesörlerden biri. Fuat Köprülü ve Halil İnalcık Hoca’ya kasideler döşenecek kadar hayran.

Geçenlerde yaptığım TV programında sohbet yarıda kesildiği için benim Celal Hoca’yı ilmiyle değerlendirdiğim zannedilmiş. Sohbetin tamamı dinlense konunun son depremlere dair alanım dışından bir yorum olduğu rahatlıkla anlaşılacaktır. Celal Şengör’ün hem Türkiye’de hem de Dünya’da bulunduğu konum tartışılmazdır. Celal Şengör Türkiye’de varlığıyla övündüğüm ulusal kıymet hazinemizin en önemli simalarından biridir. Tekrar kamuoyuna duyurmak isterim."

NACİ GÖRÜR TEŞEKKÜR ETTİ

İlber Ortaylı'nın sosyal medyada gündem olan konuşmasının ardından Naci Görür, kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımla İlber Ortaylı'ya teşekkür etti.

Naci Görür, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Arkadaşlar, dün TV100’de Candaş Tolga’nın programının kapanışında sayın İlber Ortaylı hocamın hakkımda söylediği güzel sözler için teşekkür ederim. Ülkemizin yetiştirdiği ender yerbilimcilerden sayın Celal Şengör’le kıyaslanmak da beni ayrıca onore etti. Ancak, Celal’in ulusal ve uluslararası şöhret ve konumu bizim hayallerimizi süsleyen bir konudur. Sevgiyle"

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin