İlber Ortaylı, Atatürk'e ilgiyi yorumladı: Tarihte benzeri yok

Atatürk, vefatının 79’uncu yıldönümünde yine milyonlar tarafından anıldı.

Google Haberlere Abone ol
İlber Ortaylı, Atatürk'e ilgiyi yorumladı: Tarihte benzeri yok

Gazi Mustafa Kemal Atatürk vefatının 79’uncu yıldönümünde yine milyonlar tarafından saygı duruşu, Anıtkabir ziyaretleri, sosyal medya paylaşımlarıyla anıldı. Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya göre bu ilginin her geçen yıl artarak devam etmesinin sırrı Atatürk’ün dünyada ender görülen farklı liderlerden biri olması. İşte Ortaylı’nın gözünden Atatürk ve 10 Kasım:



‘ATATÜRK, Osmanlı İmparatorluğu’nu en aşağı ve fakir kalmış bölgesine hapsedilmekten çıkarıp üstelik de Birinci Cihan Harbi’nin yükünü çekmiş bir ülkeden yeni bir Cumhuriyet kurdu. Endüstrisini yenileyip, eğitimi geliştirip, sağlık hizmetlerini kurarken de Batı medeniyetine karşı kazandığı zafere rağmen Batı medeniyetini kazanmak zorundaydı. Zaferde bile kendisini yenmeyi bilen, gören adam iki kere muzafferdir. Savaşı kazandık, Batılıları kovaladık ama Batı medeniyeti karşısında zaaflarımız vardı. Bunu telafi etmek gerekiyordu.



Atatürk, galibiyetin gururunda kaybolmadı. Kaybolmayınca da değişen bir toplum ortaya çıktı. Bu değişen toplumun yetersiz olduğu sahalar var. Ayrıca kendiyle barışık olduğu ve olamadığı noktalar var. Bu sebeple bu değişimi yaratan lider unutulmuyor. Bu nedenle 10 Kasım’lar her zaman derin ve duygulu ritüellerle, resmi törenlerin ötesinde ele alınacak. Geniş kitleler derin duygusallıkla bu işi yapacak. Dışarıdaki kalabalığa bakın. Ne kadar organize, oysa onları kimse organize etmiyor. Kendileri organize oluyor çünkü ortak duyguları olan kitleler çok çabuk ve düzgün iş görmeye, bir araya gelmeye muvaffak olurlar.



Haberin devamını okumak için TIKLAYIN


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin