'İktidarın görevi vatandaşı korumaktır, basına müdahale etmek değil'

TGC, dört gazete hakkında soruşturma açılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
'İktidarın görevi vatandaşı korumaktır, basına müdahale etmek değil'

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada toplumda infial uyandıran her eylemden sonra doğrudan basının hedef seçilmesinin tehlikeli bir gelenek haline geldiğine dikkat çekti. Hürriyet, Cumhuriyet, Bugün ve Sözcü gazetelerinin Terörle Mücadele Kanunu ile ilişkilendirilerek  soruşturmaya uğramasının kabul edilemez olduğuna belirten TGC’nin açıklamasında şu görüşler yer aldı.



“İstanbul Adalet Sarayı’nda 31.03. 2015 tarihinde yaşanan saldırıyı kınıyor ve demokrasilerde şiddet eylemlerinin asla karşılık bulamayacağını, asla yanında yer almayacağımızı,  bir kez daha tüm kamuoyuna hatırlatıyoruz. 



Demokrasiler, olağanüstü olayların meydana geldiği anlarda test edilir. Toplumda büyük üzüntü ve öfke yaratan olaylardan sonra halkın haber alma hakkı ayrıca önem kazanır. Halkın haber alma hakkına getirilmeye çalışılan her kısıtlama evrensel hukuk ilkelerine ve yasalara uygun olmak zorundadır.



Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak son yıllarda yaptığımız tüm açıklamalarda; güvenlik eksenli bakış açısının ve bu yönde yapılan yasal düzenlemelerin toplumsal barışı sağlayamayacağını önemle vurguladık.  



BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ HALKIN HABER ALMA HAKKI İÇİN BİR GÜVENCEDİR



Yine son dönemde kamuoyuna,  basın özgürlüğünün, gazetecilere tanınan bir imtiyaz olmadığını, halkın haber alma hakkı için bir güvence olduğunu, gazetecinin kamunun bekçisi konumunda olduğunu, toplumsal  barışın kısıtlamalarla değil özgürlüklerle sağlanabileceğini ısrarla ve altını çizerek  anlatmaya çalıştık.



Türkiye Gazeteciler Cemiyeti bu konuda pozitif hukuk metinlerindeki olumsuz düzenlemelerin giderilmesi için tüm uyarıları yapmayı görev saymış ve bu görevini yerine getirmiştir.



İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından Hürriyet, Cumhuriyet, Sözcü ve Bugün gazeteleri hakkında  resen başlatılan soruşturma da  ancak bu ilkeler ışığında değerlendirilebilir.



Terörle Mücadele Kanunu’nda 2013 yılında yapılan değişiklik hakkındaki görüşlerimizi  de kamuoyuyla paylaşmış ve eleştirilerimizi bildirmiştik.  



OLAYLARIN TOPLUMA AKTARILMASININ ÖNÜNDEKİ ENGELLER SARSICIDIR



Olayın gerçekleşme biçimi, vahameti göz önüne alındığında bu olayın bildirilmesi, haberin yapılması,  TGC Türkiye Gazetecileri  Hak  ve  Sorumluluk Bildirgesi’ne görebir görevdir. Meydana gelen olaylar ne kadar sarsıcı olursa olsun, olayların topluma aktarılmasının önündeki her engelde aynı derece sarsıcıdır.



Basın özgürlüğünden vazgeçemeyiz. Toplumda yaşayan bireylerin kendi düşünce ve görüşlerini ifade etmesi, en sarsıcı olayları bile birbirlerinin haklarına tecavüz etmeden, şiddete başvurmadan konuşabilmesi, toplumsal barışın sağlanmasına en büyük katkıdır.



GAZETELERİN SORUŞTURMAYA UĞRAMASI KABUL EDİLEMEZ



Hürriyet, Cumhuriyet, Bugün ve Sözcü gazetesi aleyhine başlatılan soruşturma, bu gazetelerin toplum tarafından bilinen yayın politikaları dahi göz önüne alındığında karşılığını bulamayacaktır. Gazetelerin; Terörle Mücadele Kanunu ile ilişkilendirilerek soruşturmaya uğraması kabul edilemez.



Toplumda üzüntü ve öfke uyandıran her eylemden sonra doğrudan basınının hedef seçilmesi tehlikeli bir gelenek haline gelmiştir. Bu tehlikeli gelenek ise basın özgürlüğü karşısında asla kabul görmeyecektir. Olması gereken ise ülkeyi yönetenlerin, vatandaşlarını terör karşısında korumasıdır. Yoksa doğrudan basına müdahale etmesi değildir. Kamuoyunun bilgilerine duyururuz.”


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin