'İktidar öğrencileri ekonomik krizin insafına terk etti'

Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda kalmaya hak kazanamayan üniversite öğrencileri, konut kiralarındaki artış ve yurtların pahalılığı nedeniyle eğitimlerini yarıda bırakma ihtimaliyle yüz yüze geldi.

Google Haberlere Abone ol
Medyatava Özel 'İktidar öğrencileri ekonomik krizin insafına terk etti'

MEDYATAVA/

Artan kiralar ve talebe yetişecek kadar evin bulunmaması nedeniyle öğrenciler, pansiyon ve yurtlara yöneldi. Penceresi olmayan ve içeriye tek kişilik bir yatak ile dolabın anca sığdığı bir odanın fiyatı 900 lira. İyi şartlarda kalmak isteyen öğrencilerin aylık minimum 2 bin 500 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Tüm bu koşulları protesto eden öğrenciler ise “Barınamıyoruz Hareketi”ni kurdu. Hareket, kira fiyatları başta olmak üzere yurt ve pansiyon ücretlerini de protesto ediyor.

Partilerin Gençlik Kolu Başkanları'ndan da barınamayanlara destek geldi. MedyaTava'ya konuşan Gelecek Partisi İstanbul Gençlik Kolu Başkanı Semih Kolsuz, Saadet Partisi İstanbul Gençlik Kolu Başkanı Yaşar Akkuzu ve İyi Parti İstanbul Gençlik Kolu Başkanı Hamza Yurtsever aynı fikirde buluştu. Başkanlar, iktidarın öğrencileri ekonomik krizin insafına terk ettiğini söyledi.

 ERDOĞAN: ABARTILACAK BİR SORUN YOK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti öncesi havalimanında düzenlediği basın toplantısında gençlerin barınma sorunu nedeniyle başlattıkları eyleme değinerek, "Şu anda bizim 1 milyona yakın yatak kapasitesi olan yurtlarımız var. Ne yaparsa yapsın, kervan yürüyor. Ve yürüyeceğiz. Ve hiçbir dönemde olmadığı kadar yoğun bir şekilde öyle bir yalan atıyor ki 1 sene içerisinde bu sorunu bitirecekmiş. Zaten böyle abartılacak bir sorun yok ki" dedi.

'BU ZİHNİYET ÖĞRENCİLERİ MÜŞTERİ OLARAK GÖRÜYOR'

Gelecek Partisi İstanbul Gençlik Kolu Başkanı Semih Kolsuz, iktidarın ülkenin geleceğine doğrudan etkisi olan eğitim-öğretim olanaklarını karşılamaya yönelik yeterli çaba göstermediğini ifade etti.

Başkan Kolsuz şöyle devam etti: '' Öğrencileri müşteri olarak gören bu zihniyetin sürdürülebilir olacağını düşünmüyorum. Hükümet, öğrencileri pandemi ve ekonomik krizin iyice hırçınlaştırdığı piyasanın insafına terk etmekte buradaki koşulların iyileştirilmesi için herhangi aktif bir rol üstlenmemektedir.

'İktidar öğrencileri ekonomik krizin insafına terk etti' - Resim : 2
Semih Kolsuz

Pandemi öncesinde de her öğrenci KYK yurdundunda kalmıyordu, zira evinden uzakta okumakta olan her öğrenciyi içine alacak sayıda kontenjan oluşturmak da mantıklı olmaz. Fakat özel yurtlar, KYK ve kiralanan evler yeterli geliyordu.

'BU KRİZ ÖNGÖRÜLEBİLİRDİ'

Pandeminin etkisi ekonomik kriz, enflasyon, emlak yetersizliği ve yapılan spekülasyonlar bir araya geldiğinde örgün eğitime geçildiğinde böyle bir krizle karşılaşılması kaçınılmazdı. Daire fiyatlarındaki artışın yanında vakıflara ait yurtlarda ve diğer özel yurtlarda da çoğu öğrencinin, ailenin bütçesini aşan bir fiyatlandırma söz konusu.

 'ÜNİVERSİTELER HİZMET SEKTÖRÜNÜN BİR PARÇASI HALİNE GETİRİLDİ'

Bunlarla beraber öğrencilerin yaşadığı bu zorluğun sebebini hükümetin eğitim ve öğretime, üniversitelere olan bakış açısında da aramak gerekli. Küçük şehirlerde ekonomik canlılık sağlaması öngörüsü ile açılan üniversiteler, şirketlerin vakıf kurarak açtığı özel üniversiteler, kütüphanesi olmayan üniversiteler yüksek öğretimi eğitim amacından çıkararak ekonomik amaçla hizmet sektörünün bir parçası haline getirdi. Dolayısı ile gereğinin çok daha fazla üzerinde olan öğrenci nüfusunun yaptığı şehirler arası hareketlilikde bu sorunun müsebbiblerinden. Pandemi ve Ekonomik kriz koşullarını fırsat bilip fahiş fiyat artışına giden fırsatçıların denetlenmesi bu konuda çok önemli ancak aynı zamanda devlet burada sadece piyasayı denetleyici değil düzenleyici rolü de üstlenmeli kira yardımları, vergi indirimleri gibi adımlar atmalıdır. ''

'İktidar öğrencileri ekonomik krizin insafına terk etti' - Resim : 4

Yaşar Akkuzu

'KARDEŞLERİMİZİN İSYANI HAKLIDIR'

Saadet Partisi İstanbul Gençlik Kolu Başkanı Yaşar Akkuzu'da gençlere destek verdi. Başkan Akkuzu, 'Elbette Anadolu’nun çeşitli yerlerinden gelen kardeşlerimizin isyanını haklı buluyorum. Bir yandan KYK yurtlarının yetersizliği, diğer yandan özel yurtların pahalılığı, artan emlak değerleri derken çaresizlik içinde hayatta kalma mücadelesi veriyorlar.'' dedi.
Akkuzu, iktidarın halktan çok kopuk yaşadığını ve konaklama problemini görmelerinin çok zor olduğunu söyledi. Sadece kulaklarını tıkamakla kalmadılar, gözlerinide kapadılar diye ifade etti.

'ÖĞRENCİLER İÇİN ELİMİZDEN NE GELİRSE YAPACAĞIZ'

Başkan Yaşar Akkuzu, '' Saadet Partisi olarak gençlerle birlikte yaşanılabilir bir Türkiye’nin inşasını oluşturma gayreti içerisindeyiz. Genç işsizlik başta olmak üzere gelecek kaygılarıyla ilgili planlarımız ve süreçlerimiz devam ediyor. Ortada acil çözülmesi gereken barınma problemi var. Bu süreçte başta iktidar olmak üzere hepimizin üzerine düşen görevi getirmesi süreci itidalli bir şekilde götürmemize vesile olacaktır. Bize ulaşan, barınma problemi yaşayan onlarca öğrenci var. İrtibat halindeyiz. Onlarla ilgili elimizden ne gelirse yapmaya gayret ediyoruz. Bundan sonra ki süreçte de elimizden geleni yapacağız'' dedi.

İyi Parti İstanbul Gençlik Kolu Başkanı Hamza Yurtsever'de devletin öğrencilere hakettikleri imkanı sunamadığını söyledi. Başkan Yurtsever de öğrencilerin isyanlarında haklı olduklarını dile getirdi.

 'ÖĞRENCİLER EN DEMOKRATİK HAKLARINI KULLANIYORLAR'

Başkan Hamza Yurtsever, şöyle devam etti: ''Öğrenciler verdiklerini emeğin karşılığında gittikleri şehirde kalacakları yer bulamıyorlar. Devletin onlara sunabileceği bir imkan yok, kiralar çok pahalı. Gerçekten barınamıyoruz diye haykırırken barınamadıklarını en demokratik bir şekilde ifade ediyorlar. Bu noktada da isyanlarında haklı olduklarını düşünüyorum.

'İKTİDAR VATANDAŞIN SORUNUNA KULAK TIKIYOR''

İktidar her konuda olduğu gibi mağduriyet yaşayan vatandaşın sorununa kulak tıkıyor. Bu sorun sadece Cumhurbaşkanı ile ilgili bir sorun değil çünkü Gençlik ve Spor Bakanı da barınamıyoruz eylemleri ile ilgili değerlendirme yaparken 'hainliğe, dış güçlere ve başka konulara' lafı getiriyor.

Artık kira fiyatlarının denetlenmesi gerekiyor, bu bir zorunluluk haline geldi. Ama sadece denetlemek fiyatların düşmesini sağlamaz. Kira fiyatlarına sebep olan durumların ortadan kaldırılması gerekiyor.''

'İktidar öğrencileri ekonomik krizin insafına terk etti' - Resim : 6
Hamza Yurtsever

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin