İKSV'DEN 'ITRİ' SEMPOZYUMU

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), büyük Türk bestekârı 'Buhûrîzâde Mustafa Efendi'nin (Itrî) ölümünün 300. yılında, UNESCO'nun 2012’yi “Itrî Yılı” ilan etmesi nedeniyle, Itrî üzerine uluslararası bir sempozyum düzenliyor. Başbakan Erdoğan da, açılış konserine katılacak.

Google Haberlere Abone ol
İKSV'DEN 'ITRİ' SEMPOZYUMU

İKSV tarafından İstanbul Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Itrî ve Dönemine Disiplinlerarası Bakışlar” sempozyumu, 2 Aralık’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek
açılış konseriyle başlayacak.


. “Itrî ve Dönemine Disiplinlerarası Bakışlar” başlıklı sempozyum, 3 Aralık Pazartesi günü, 10.00-17.30 saatleri arasında İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Sempozyumun açılışı, 2 Aralık Pazar akşamı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek “Itrî ve Dönemi” başlıklı bir konserle yapılacak.


“Itrî ve Dönemine Disiplinlerarası Bakışlar” başlıklı sempozyum, 2 Aralık Pazar akşamı İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek açılış konseriyle başlayacak. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne (OMAR) bağlı olarak Gönül Paçacı yönetiminde çalışan Türk Müziği İcra Heyeti ve solistler Ahmet Özhan, Münip Utandı ile Leonidas Asteris’in yer alacağı “Itrî ve Dönemi” başlıklı açılış konserinde, 17. yüzyıl bestekârlarının değişik formlardaki, bazıları çok nadir icra edilen eserleri seslendirilecek.


Açılış konserinin ardından, Beyoğlu Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen “Itrî ve Dönemine Disiplinlerarası Bakışlar” sempozyumu, 3 Aralık Pazartesi günü 10.00-17.30 saatleri arasında, İstanbul Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Beyazıt Kampüsü'nde yer alan Kongre Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.


Itrî’den yola çıkılarak 17. yüzyıl döneminin müzik, felsefe, tarih ve edebiyat gibi farklı disiplinler açısından değerlendirileceği sempozyum, Türk Müziği İcra Heyeti Şefi ve OMAR Müdürü Gönül Paçacı'nın danışmanlığında düzenleniyor. Katılımın ücretsiz olduğu sempozyumda sunulacak tebliğlerden oluşacak Türkçe ve İngilizce bir yayın da hazırlanacak. 


Müzik, felsefe ve edebiyat gibi alanlarda konuşmaların yer alacağı sempozyumda, Türkiye’nin Osmanlı tarihi alanındaki en önemli uzmanlarından Prof. Dr. Mehmet Genç, Osmanlı'da 17. yüzyılın sosyal ve ekonomik yapısı üzerine değerlendirmeler yapacak. Otuz yılı aşkın bir süredir klasik Türk müziğiyle ilgili araştırmalar yapan Türkolog Prof. Dr. Walter Feldman ise Ali Ufkî, Evliya Çelebi ve Kantemir gibi önemli isimlerin de yaşadığı bu dönemdeki müzik formlarının özellikleri ve değişimi üzerine yoğunlaşacak. Aynı zamanda UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi olan Dr. Mehmet Kalpaklı’nın dönemin edebiyatı ile ilgili değerlendirmelerinin ardından, müzikolog Ersu Pekin, Itrî ve dönemini tezkîreler ışığında anlatacak.


Merkezi Tahran'da bulunan “İslam Konferansına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği”nin genel sekreteri
Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç'ın dönemin Şark-İslam kültürünü ele alacağı konuşması, yaklaşık 40 yıldır Fransa'da yaşayan ve Türk müziğini batıya tanıtan, müzikoloji çalışmaları da bulunan ünlü sanatçı ve neyzen Kudsi Erguner'in, Itrî ve döneminden günümüze, Osmanlı musikisindeki yorum farklılıklarını incelemesiyle devam edecek.


Sempozyumda ayrıca, Itrî'nin Klâsik Türk Musikisi repertuarının en yetkin eseri olarak kabul edilen "Neva Kâr"ına ait ses kayıtlarının izleyicilerle paylaşılacağı özel bir bölüm de yer alacak. “Neva Kâr'ın farklı ses kayıtları ışığında eskiden yeniye doğru icraları, Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün tarafından aleniyet-mahremiyet sorunu açısından incelenecek. Necil Kazım Akses'in "Itrî’nin ‘Neva Kâr’ı Üzerine Büyük Orkestra İçin Scherzo” isimli eseri de yine bu kapsamda Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Önder Özkoç tarafından değerlendirilecek. 


Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek sempozyuma katılmak için, (0212) 334 08 18 numaralı telefon aracılığıyla rezervasyon yaptırılması gerekiyor.


Sempozyumun programı ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz. 


Ayrıntılı bilgi için: www.iksv.org

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin