İKSV siyasi partilere çağrıda bulundu!

Siyasi partiler seçim bildirgeleri hazırlarken kültür sanat dünyası da boş durmadı.

Google Haberlere Abone ol
İKSV siyasi partilere çağrıda bulundu!

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) siyasi partilere kültür politikaları için 'öncelikler ve öneriler' listesi hazırlayıp yayımladı.



Vakfın kültür politikaları çalışmaları kapsamında hazırlanan 10 maddelik metinde "Kültür Bakanlığı'nın bütçesi 2.5 kat artırılsın", "kültüre ulaşma anayasal hak olsun" gibi öneriler var.



İşte o liste:



1. Vatandaşların kültürel yaşama katılma, erişme ve katkı sağlama hakkı ile ifade özgürlüğü, devletin destek mekanizmalarının oluşması ve sürdürebilirliği açısından temel dayanaktır. Sanatçıların ifade özgürlüğü ile vatandaşların kültüre erişim ve katılım hakkı anayasal güvence altına alınmalıdır.



2. Türkiye ’nin kültürel mirası bu topraklardaki tüm kültürlerin ortak birikimidir. Turizm, kalkınma ve bölgesel eşitsizliklerin giderilmesi için büyük değer taşıyan, somut ve somut olmayan bu kültürel miras, kültürel çeşitliliği korumak ve kültürlerarası diyaloğu kolaylaştırmak için bir kaynak olarak görülmeli ve geliştirilmelidir. Kültürel ifadelerin çeşitliliğinin korunması ve geliştirilmesi için 2005 yılında UNESCO tarafından kabul edilen UNESCO Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi Sözleşmesi onaylanarak yürürlüğe sokulmalıdır.



3. Devletin kültür hayatındaki rolü, düzenleyici ve altyapı hazırlayıcı olmalıdır. Ülke çapında kültüre yaygın erişim ve katılım yolunda gerekli altyapı ve olanakların sağlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın genel bütçe içindeki payı ilk etapta %0,4’ten %1'e yükseltilmelidir.



Haberin devamını okumak için tıklayın...


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin