İki gazetecinin yargılanmasına başlandı!

Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya'nın dvasında ilk duruşma görülüyor.

Google Haberlere Abone ol
İki gazetecinin yargılanmasına başlandı!

Terör saldırısı sonucu 12 kişinin hayatını kaybettiği Fransız Charlie Hebdo mizah dergisinin çizdiği ve Hz. Muhammed'in tasvir edildiği belirtilen karikatürleri köşelerine taşıyan Cumhuriyet Gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan'ın yargılanmalarına başlandı.



SANIKLAR MAZERET BİLDİRDİ, DURUŞMAYA KATILMADI



İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 4,5 yıla kadar hapisleri istenen Cumhuriyet Gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan katılmadı. Çetinkaya ve Karan'ı duruşmada 4 avukatı temsil etti. Duruşmaya yaklaşık 100'e yakın şikayetçi  hazır bulundu. 



SANIKLAR MAZERET SUNDU



Sanıklar Karan ve Çetinkaya'nın mahkemeye mazeret dilekçesi sunduklarını belirten hakim, sanıkların 7  ve 12 Temmuz tarihleri arasında İstanbul dışında olduklarına ilişkin yasal mazeret bildirdiklerini açıkladı. Mahkemeye ulaşan yazıyı da okuyan hakim,  Charlie Hebdo Dergisi'nin dağıtımının Türkiye'de yapılmadığının anlaşıldığını belirtti.  Hakim, 35 sayfalık iddianameyi okudu. Duruşmada sesli ve görüntülü kayıt alındı.



"SANIKLAR HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARILSIN"



İddianamenin okunmasının ardından söz alan şikayetçi  avukatları, sanıkların bilerek duruşmaya gelmediklerini iddia etti. Bazı avukatlar, sanıklar hakkında yakalama kararı çıkarılmasını talep ederken, bazı avukatlar ise sanıklar hakkında zorla getirme kararı çıkarılmasını talep etti.  Müşteki Avukatları, Diyanet İşleri Başkanlığı'na müzekkere yazılarak,  söz konusu karikatürün Hz. Muhammed'e  hakaret içerip içerip ve inanç değerleri anlamında etkisinin sorulmasını talep etti.  



MÜDAHİLLİK TALEBİ



Duruşmada söz alan Avukat Hatice Özay da, Bilal Erdoğan, Sümeyye Erdoğan, Mustafa Varank, Esra Albayrak ve Beraat Albayrak'ın avukatı olduğunu belirterek, "Şikayetimiz devam ediyor. Davaya müdahil olmak istiyoruz " dedi. Duruşma, müştekilerin dinlenmesi ile devam ediyor.



İDDİANAME



İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 38 sayfalık iddianamede, şikayetçi olan bin 280 kişi 'müşteki', Karan ve Çetinkaya ise 'şüpheli' olarak yer alıyor. Şüpheli Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya'nın, “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak" ve "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" suçlarından ayrı ayrı 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapisle cezası ile cezalandırılması isteniyor. (DHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin