İhracatçılar esnek çalışma konusunda düzenleme talebinde bulunuyor. İş insanları vardiya ya da 24 saat çalışma modeli istiyor

İhracatçılar, aldıkları siparişleri yetiştirmek için vardiya ya da 24 saat çalışma modeline geçilmesini istiyor. Yetkililer ise firmalardan yoğun talep geldiği takdirde esnek çalışma düzenlemesinin yapılabileceğini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol
İhracatçılar esnek çalışma konusunda düzenleme talebinde bulunuyor. İş insanları vardiya ya da 24 saat çalışma modeli istiyor

İhracatçılar, son yıllarda yapılan yatırımlar neticesinde ticaret hacmi artan ve ihracata yüzde 5’ten fazla katkı sağlayan serbest bölgelerde mesai yapılmamasından kaynaklı ürünlerin gönderilmesinde sıkıntılar yaşandığını ifade ediyor.

ekonomim.com'un haberine göre hem hafta içi 17:00’den sonra hem de hafta sonları gönderilmesi gereken siparişler için gümrük personelinin çalışmamasından kaynaklı gecikmeler yaşandığı söyleniyor.

Mevcut durumda serbest bölgelerde mesai saatleri dışında gönderilecek siparişler için gümrük müdürlüğüne birkaç gün önceden işlem formu verilmesi halinde personel tahsis ediliyor.

Ancak ihracatçılar, son dakika siparişleri ve ürünün yüklemesi esnasında yaşanabilecek sorunların olmasıyla yeni bir işlem formu doldurulması yerine çalışmaların devam etmesini talep ediyor.

Bu nedenle Ticaret Bakanlığı’na bağlı olan serbest bölgelerde vardiya ya da 24 saat çalışma modeline geçilmesi isteniyor. Serbest bölge yetkilileri ise firmalardan yoğun talep gelmesi halinde mevzuat çerçevesinde çözüm sağlayabileceklerini belirtiyor.

8 saatten iki vardiya yapılabilir

İhracatçılar ve serbest bölge yetkilileri konu hakkında EKONOMİ’ye açıklama yaptı.

Serbest bölgelerin de OSB'lerdeki gibi esnek çalışma saatlerine uyumlu hale getirilmesi gerektiğini belirten İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, “Esnek çalışma saatinden kastımız, kanunlara uygun şekilde çalışma saatlerine kolaylık ve uyum sağlanması yönünde” dedi.

Konu ile ilgili EKONOMİ gazetesine bilgi veren Avrupa Serbest Bölgesi yetkilileri, "Esnek çalışma ya da 24 saat mesai ile ilgili firmalardan yoğun talep gelirse mevzuat çerçevesinde çözüme kavuşturulur” şeklinde konuştu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin