İhracat ve turizm gelirini bozdurana Merkez Bankası desteği geliyor. ‘Döviz almamak’ şartıyla yabancı para bozdurana yüzde 2 destek verilecek

Merkez Bankası, firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerini Türk lirasına çevirmelerini teşvik etmek için harekete geçti. Türk Lirasına çevrilen tutarın yüzde 2'si kadar firmalara destek verilecek.

Google Haberlere Abone ol
İhracat ve turizm gelirini bozdurana Merkez Bankası desteği geliyor. ‘Döviz almamak’ şartıyla yabancı para bozdurana yüzde 2 destek verilecek

Kurun sabit kalması sebebiyle rekabet edemediklerini dile getiren ihracatçıların uzun süredir gündeme getirdikleri ‘özel kur’ talebi Merkez Bankası tarafından kısmen karşılandı.

Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ Resmi Gazete’de yayımladı. Tebliğe göre turizm gelirleri dahil olmak üzere elde edilen ihracat gelirlerinin Merkez Bankası’nda bozdurulması halinde, TL’ye çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar döviz desteği ödenecek.

Ancak ihracatçılar bu desteği alırken, Merkez Bankası’nın belirleyeceği süre boyunca tekrar döviz almama taahhüdünde bulunacaklar. Bu taahhüdü yerine getirmeyenlere, destek tutarı Merkez Bankası’nın ilan ettiği en yüksek gecelik borç verme oranı kadar faiz uygulanarak alınacak.

Zorunlu bozdurulan dövizden fazlasına da destek

Öte yandan Merkez Bankası tebliğinin 5’inci maddesi ile dövizinin yüzde 40’ını Merkez Bankası’na sattıktan sonra kalan kısmını KKM’ye dönüştürenler de bu yüzde 2’lik destekten yararlanabilmesi hükme bağlandı.

Tebliğde Yurt dışı kaynaklı döviz: “Yabancılara yurt içinde sunulan hizmetler karşılığında kazanılan döviz tutarları da dahil olmak üzere firmaların yurt dışında yerleşiklerden elde ettikleri döviz gelirlerinden ve firmaların yurt dışında bulunan döviz cinsi varlıklarından yurda getirdikleri döviz” şeklinde tanımlanıyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin