İhracat rekortmeni Türk dizileri neden ödül alamıyor?

Dizi ihracatında zirvede yer alan Türk dizileri, yayınlandıkları ülkelerde reyting rekorları da kırmaya devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
İhracat rekortmeni Türk dizileri neden ödül alamıyor?

Milliyet gazetesi yazarı Sina Koloğlu, ihracat ve reyting olarak rekorlar kıran Türk dizilerinin ödül konusunda neden geride kaldığını köşesine taşıdı.

Sina KOLOĞLU / MİLLİYET

TÜRK DİZİLERİNE NEDEN ÖDÜL YOK?

Dünyada dizi ihracatında en önemli ülkeyiz. Böyle bir özelliği olan ülke dizi ve oyuncularının Emmy’de yer almaması çelişkili bir durum. Sektörün en prestijli ödülünün ‘Uluslararası ayağında’ (İnternational Emmy) bu sene tek Türk dizisinin aday bile olamaması düşündürücü. Geçtiğimiz yıl ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında Haluk Bilginer ödül almıştı. 2017’de ‘Kara Sevda’ ödül aldı. Dünya dizi sektöründe bu kadar etkili bir ülke için çok az. Ödül adaylarına baktım. İngiltere (4 dalda), Hindistan (3 dalda), İsrail (2 dalda), Kolombiya (2 dalda) ve İspanya (2 dalda) aday olmuş. Arjantin, Mısır, Şili, G. Kore ve Norveç birer dalda. ‘En İyi Dizi’, ‘En İyi Kadın’ ve ‘En İyi Erkek’ dalları. Bizim iddialı olduğumuz dal ‘Telenovela’da Brezilya, Portekiz, Çin ve Singapur dizileri aday olmuşlar. Bizden kimse yok.

Politik oyunlar

Durumu piyasadan bu konuda tecrübeli isimlere sordum. “Çok fazla politik oyunlar var kulis yapılıyor. Onun etkisi var” dediler. Peki hiç mi bizde hata yok? “Son dönemde çok uyarlama dizi oldu. Orjinal işler azaldı” diyorlar. Hindistan ve İsrail dikkat çekiyor. “Piyasanın yeni yıldızları onlar galiba” yorumu geldi.

Yazının devamını okumak için TIKLAYIN

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin