İçişleri Bakanı Soylu'dan flaş sokağa çıkma yasağı açıklaması!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Sağlık İçin Hepimiz İçin" sloganıyla gerçekleştirilen Koronavirüs tedbirlerine yönelik açıklamalarda bulundu. Soylu, sokağa çıkma yasağı uygulanacağı iddialarına da yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol
İçişleri Bakanı Soylu'dan flaş sokağa çıkma yasağı açıklaması!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 'Sağlık İçin Hepimiz İçin' ismiyle Türkiye genelinde geniş çaplı olarak gerçekleştirilen Koronavirüs denetimlerine katıldı.

Dünyada ve Avrupa'da salgının ikinci dalgasının geldiği değerlendirmelerinin olduğunu belirten Bakan Soylu şöyle konuştu:

* Aynı durumla biz de karşılaşmayalım, bundan 2-3 ay önce yaşadıklarımızla da karşılaşmayalım. Bunun otokontrolü, kendi kontrolümüzü kendimiz yapalım. Burada da görev hepimize düşmektedir. Devlet olarak biz görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz ama vatandaşlarımızla birlikte bunu başarmalıyız.

* Bu konuda tüm esnaflarımızın, tüm iş yerlerimizin özellikle büyük üretim yerlerimizin, onların iş yeri sahiplerinin, orada çalışanların, sorumluların özellikle toplu taşımada; otobüs ve taksilerde tüm tedbirleri almak bizim temel sorumluluğumuzdur.

 

'HAKİKATEN ÇOK İŞİMİZ VAR'

Salgın ile ilgili olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile oturup saatlerce değerlendirme yaptıklarını belirten Bakan Soylu şunları söyledi:

* Önümüzde hakikaten çok işimiz var. Memleketimizin çok işi var. Yazdan sonra da hem ekonominin hem ülkemizin selameti açısından bize bu salgın bize mazeret üretmemeli. Bunun için hepimiz dikkat etmeliyiz. Ne kadar zor dönemden geçtiğimizi, evlerden çıkamadığımız günleri, yaşlılarımızın mahzunluklarını hep beraber yaşadık.

* Birçok esnafımızın çok doğal olarak dükkanını kapatma zorunluluğunu hep beraber yaşadık. Yine aynı günlere dönmek elbette ki bizim, ülkemiz ve bahsettiğim kesimler açısından da büyük bir sorun teşkil eder. Yapacağımız çok basit; maske takacağız, mesafeye uyacağız, temizlik yapacağız ve toplu yerlerde; düğün, nişan, taziyelerde dikkat edeceğiz.

* Toplu taşımalarda dikkat edelim. Belediyelerimize büyük bir sorumluluk düşüyor. İdare dediğimiz tek bir parçadan oluşan bir yapı değildir. Belediyelerimiz, muhtarlarımız, esnaf teşkilatlarımız, ticaret odalarımız bu idarenin bütününün içerisinde, hep birlikte yönetiyoruz. Onun için herkes elinden geleni ortaya koyarsa, samimiyetle bu meselenin üstesinden gelmiş, başarmış oluruz düşüncesindeyiz.

REHBERLİK VE DENETLEME

Denetimlerin akşama kadar devam edeceğini kaydeden Bakan Soylu, “Buradan tekrar söylüyorum; Cuma akşamından itibaren Cumartesi ve Pazar günü de yine bahsettiğimiz ekiplerin büyük bir bölümü düğünlerde ve nişanlarda denetlemeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

Denetimlerin bir gün önceden haber verilmesiyle ilgili eleştirilere de değinen Bakan Soylu, “Beni bağışlayın, terör operasyonu yapmıyoruz, uyuşturucu operasyonu yapmıyoruz. Biz bir taraftan rehberlik, bir taraftan denetleme, bir taraftan uyarma, bir taraftan da hep beraber bilinçli olmayı ortaya koymaya çalışıyoruz. Vatandaşımıza tuzak kurup, ‘aman maskesiz seni yakaladım, sana şu cezayı verelim' anlayışı içerisinde değiliz. Uyararak, bilinçlendirerek bu anlayışı hep beraber sağlamalıyız” dedi.

SAHİLLERİN DURUMU

Sahil ve tatil beldelerindeki durum hakkında Bakan Soylu şu şekilde konuştu:

* Tatilinizi geçiriyorsunuz hayırlı olsun, bundan da büyük bir mutluluk duyuyoruz. Tatilinizi geçirdikten sonra nereye döneceksiniz? Evlerinize döneceksiniz. Eğer tatilde salgından etkilenirseniz, doğal olarak döndüğünüz yerlere de bunu taşımış olacaksınız.

* Bu da ayrı bir sorumluluktur. Bu açıdan sadece bugünü tasarlamayalım. Tatil sonrasında da döneceğimiz şehirlerde karşı karşıya bırakacağımız durumu da tasarlayalım.

* Bunu hep beraber açık sözlülükle birbirimize ifade edeceğiz. Bu üç kavramı da; maske, mesafe, temizlik. Sayın Cumhurbaşkanımızın tamam dediği temizliğin, maskenin, mesafenin (TMM) baş harflerinden oluşan bu kavramı da hep birlikte sağlamaya çalışalım.

DOLULUK İDDİALARI

Basın mensuplarından gelen sorular üzerine sosyal medya üzerinden yapılan yanlış yönlendirmeler konusuna değinen Bakan Soylu, “Sağlık Bakanımız her gün rakamları paylaşıyor. Bugün sabahta hastanelerle alakalı bir açıklama yaptı. Salgın başladığı andan itibaren maalesef sosyal medyada, bir takım Whatsapp hatlarında tezviratlar söz konusu ve bunların hepsinin yalan olduğu ortaya çıktı. Çok doğaldır ki; dönem dönem inişler ve çıkışlar söz konusu olabilir. Bu rakamları Sağlık Bakanlığımız paylaşmaktadır” diye konuştu.

SOKAK YASAĞI VAR MI?

Sokağa çıkma yasağı iddialarıyla ilgili Bakan Soylu şunları kaydetti:

* Sokağa çıkma yasağı ile ilgili ortaya konulabilecek değerlendirmeler de bu tezviratların bir parçasıdır. Böyle bir şey söz konusu değil, böyle bir şey gündemimizde de değil. En azından bizim bulunduğumuz çerçeve içerisinde böyle bir şey söz konusu değil. Elbette ki bilim kurulumuzun tüm tavsiyelerine uyuyoruz.

* Ben doktor değilim, profesör değilim hastalıktan anlamam. Biz, hastalıktan veya salgından anlayan kim varsa onun söylediği tedbirleri uygulamakla mükellefiz. Bizim belki bir hakkımız daha olabilir. O da toplumun sosyal durumunu iyi bir şekilde analiz edip ona göre adımlar atabilmek.

* Ama diğeri sağlık meselesi, o sağlıkçıların işidir. Biz bunu uygulamasıyla sorumluyuz. Bu konuda toplumu telaşa kaptırmak isteyen, dezenformasyonlarla topluma yanlış bilgi aktarmaya çalışanlar, endişe oluşturmak isteyenlerle ilgili, biliyorsunuz biz bu konuda maharetliyiz; gerek sosyal medyada, gerek diğer noktalarda bunu yapmaya çalışanlar varsa kanunlarımız çerçevesinde yakasından tutar alırız.

* Hiç kimsenin endişesi olmasın. Biz toplumumuzla bilgilerimizi paylaşıyoruz. Sadece bu kurallara uyalım. Onun dışında sokağa çıkma yasağı gibi, hastanelerle ilgili ortaya çıkarılan teziratlar gibi değerlendirmeler, elbette ki gerçekler oluşunca karşılık bulmadığı görülmektedir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin