İbrahim Varlı'dan yeni kitap: Emperyalizim ve Taliban Kıskacında Afganistan

Gazeteci-Yazar İbrahim Varlı’nın derlediği “Emperyalizm ve Taliban Kıskacında Afganistan” kitabı Sol Kültür Yayınları’ndan çıktı. Emperyalizm, köktendincilik ve aşiretler kıskacında kalan ülkede yaşananlara mercek tutan kitapta 16 akademisyen ile uzmanın birbirinden çarpıcı değerlendirmesi yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
İbrahim Varlı'dan yeni kitap: Emperyalizim ve Taliban Kıskacında Afganistan

Son yarım yüzyılını savaş ve çatışmalarla geçirmiş ülkede, 15 Ağustos itibariyle kontrolü ele geçiren Taliban özelinde siyasal İslam-emperyalizm ilişkisine de dikkat çekilen kitapta Afganistan’da yaşanılanların bölgesel etkileri de masaya yatırılıyor.

Kitabın tanıtım yazısında şu ifadelere yer veriliyor: “Afganistan’da yaşananlar, emperyalist barbarlık, gericilik ve aşiretler arasında sıkışan bir kadim ülkenin hazin öyküsüdür. Neresinden tutsanız elinizde kalan, küresel güç merkezleriyle yerel işbirlikçilerin el birliğiyle çökerttiği Güney Asya’nın bu mazlum ülkesinde 15 Ağustos 2021 tarihi itibariyle yeni bir sayfa açıldı. ABD emperyalizminin bir soğuk savaş stratejisi olarak hayata geçirdiği Yeşil Kuşak projesinin yetiştirmesi olan ‘Mücahitler’in günümüzdeki Talebeler’i 20 yıl sonra yeniden ülkenin kontrolünü ele geçirdi. Bütün dünyanın gözleri önünde cereyan eden bu vaka adeta pandoranın da kutusunu açmış oldu…”

Afganistan’ı nasıl okumalı?

Irak, Suriye, Filistin İran, Libya, Yemen, Güney Çin denizi, Hint-Pasifik politikalarıyla birlikte ele alındığında Afganistan’ı nasıl okumalı? Ortaya çıkan büyük tabloda yaşananların kısa, orta ve uzun vadeli sonuçları ne olur? Ve elbette ki bütün bu denklemde siyasal İslamcı AKP’ye biçilen roller, ülkeyi bekleyen tehlikeler neler? Bu çalışmada Afganistan üzerinden bir okuma yapılarak tüm bu sorulara yanıtlar üretilmeye çalışıldı.

İbrahim Varlı'dan yeni kitap: Emperyalizim ve Taliban Kıskacında Afganistan

Üç bölüm, 16 yazar

Üç bölümden oluşan kitapta yer alan isimler ve makale başlıkları şöyle:

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu “ABD’nin Afganistan Yenilgisi ve Küresel Dengeler”, Doç. Dr. Yonca Özdemir “Amerika’nın Zayıflayan Uluslararası Hegemonyası ve Kafa Karıştıran Dış Politikası”, Doç. Dr. Ceren Ergenç “Afganistan’dan Çıkış Çin-ABD Çekişmesinde Yeni Bir Perde Açacak”, Kamuran Kızlak "ABD’nin Başlamadan Biten Hegemonya Resterasyonu ve Çin”, Prof. Dr. İlhan Uzgel “Ortadoğu’yu ‘Bekçi’lere Bırak Pasifik’e Odaklan”, Prof. Dr. Kemal Bozay “Taşlar Yerinden Oynadı Yeni Dengeler Oluşuyor”, Doç. Dr. İkbal Dürre “Büyük Oyun Geri Dönerken”, Dr. Barış Adıbelli “Yüzyılın En Büyük Jeopolitik Sınavı”, Doç. Dr. Fikret Başkaya “Kutsal Savaşta Afganistan: Siyasal İslam Emperyalizm İlişkisi”, İbrahim Varlı “Emperyalizm, Köktencilik, Taliban Kıskacında Afganistan; İmparatorluklar Mezarlığı”, Doç. Dr. Hakan Güneş “IŞİD-Horasan, Taliban Selefizm ve Emperyalizm”, Prof. Dr. Taner Timur “Afgan Dramı İnsanlık Dramı”, Özgün Basmaz “Emperyalizm ve Gericilik Kıskacında Afgan Kadınlar”, Dr. Arif Keskin “İslam Emirliği, Taliban ve Cumhuriyet Düşmanlığı”, Dr. Gülriz Şen “Afganistan’da Taliban Döneminden Türkiye ve İran’ın Payına Düşecekler”, Doç. Dr. Behlül Özkan “Dış Politikada Masal Yerine Gerçeklik ve Afganistan.”

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin