İbrahim Kalın’dan İsveç ve Finlandiya açıklaması: Olumlu adım atılırsa Türkiye bunu karşılıksız bırakmaz

NATO üyeliği için müzakere sürecinde olan İsveç ve Fİnlandiya için Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan açıklama geldi. Üçlü mutabakat hakkında açıklama yapan Kalın, olumlu bir adım atılırsa Türkiye tarafından bunun karşılıksız bırakılmayacağını söyledi. Kalın, Türkiye'nin kaygılarının da altını çizdi.

Google Haberlere Abone ol
İbrahim Kalın’dan İsveç ve Finlandiya açıklaması: Olumlu adım atılırsa Türkiye bunu karşılıksız bırakmaz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği sürecine ilişkin özellikle üçlü mutabakat çerçevesinde olumlu adımlar atıldığında Türkiye'nin bunu karşılıksız bırakmayacağını söyledi. Kalın, "Yaptığımız görüşmelerde hep şunu söyledik: Adım atılırsa biz bunları karşılıksız bırakmayız" diyerek, Türkiye'nin kaygılarının giderilmesi ve terörün temizlenmesi gerektiği vurgusunu yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim kalın, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik süreçleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

İbrahim Kalın’ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Atılması gereken adımlar olduğunu ifade ettik. İsveç anayasa değişikliği içere yasayı yeniden yazıyor. Haziran ayına kadar ihtiyaç duyduklarını kendileri de ifade ettiler.

F-16 ALIMINA NATO ÜYELİĞİ ŞART MI?

F16 programı ile ön şart deyimlerini biz de duyuyoruz. Eğer kongrede Menendez gibi senatörle bunu şart olarak getirirlerse tarafsızlık pozisyonlarını yitirmiş olurlar. Bu Türkiye için asla kabul edilemez.

Eğer Kongre'de şart getirir ve Yunanistan'ın talebine olumlu cevap verirlerse NATO'da tarafsızlık kararını bozmuş olurlar. Biz F16 programını hava gücümüzü artırmak için alternatif olarak görüyoruz.

ABD şartlar getirir ve böyle bir yaklaşım içerisinde girerse biz kendi yolumuza devam ederiz. Elimiz kolumuz bağlanacak hali yok. Biz milli güvenliğimizi sağlamak noktasında kendi imkan ve kabiliyetlerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Biden yönetiminin niyeti ve arzusunu biliyoruz ama Kongre'de bir şekilde takılırsa buna göre değerlendirme yaparız. Türkiye başka alternatifler bakmaya devam eder. SİHA teknolojisi alanında son yıllarda muazzam aşamalar kaydedildi. KIZILELMA uçuşlara başladı, inşallah yakında envantere de girecek.

SURİYE İLE 11 YIL SONRA TEMAS

Henüz yeri ve tarihi belli değil. İran'ın bu sürece dahil olmasından son derece memnuniyet duyuyoruz. İran'ın bulunması bu süreci rahatlatır, katkı sağlar. Önümüzdeki haftalarda bu toplantının gerçekleşebileceğini söyleyebiliriz.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Biz savaşın başından beri 'kazananı olmaz, Tabii ki toprakları işgale uğrayan Ukrayna'nın harekete geçmesi doğaldır. Onların bu mücadelesini böyle değerlendirmek gerekir. Fakat savaşın uzatılması da başka sorunları da beraberinde getiriyor. Acaba bu sorunu çözmenin yolu bu mudur? Bunu da sormamız gerekiyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin