Hürriyet'ten saldırı açıklaması: Şiddet korku rejimlerinin aracıdır

Taşlı sopalı saldırıya uğrayan gazete, çirkin olayla ilgili açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Hürriyet'ten saldırı açıklaması: Şiddet korku rejimlerinin aracıdır

6 Eylül akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın canlı yayındaki '400 vekil' açıklamasının hurriyet.com.tr'de veriliş şekline sinirlenen 200 kişilik eli sopalı grubun saldırısına uğrayan, ardından da hakkında 'algı yaratmak' iddiasıyla soruşturma başlatılan Hürriyet, bugün ilk sayfasından bir açıklama yaptı.



Açıklamasında, "Hiçbir gerekçe basına şiddeti haklı gösteremez" diyen Hürriyet, "Şiddet ancak korku rejimlerinin aracıdır" ifadelerini kullandı.



İşte, o açıklama:



"Hiçbir gerekçe basına şiddeti haklı gösteremez



Dağlıca'da meydana gelen menfur terör saldırısı nedeniyle ulusça yas tuttuğumuz acı günlerden geçiyoruz. Kahraman askerlerimizin vatani görevleri başında şehit edilmeleri hepimizin yüreklerini dağlıyor. PKK terörünü bir kez daha lanetliyoruz. Böylesine üzüntülü bir dönemde gazetemizin hedef olduğu bir saldırıyı bu köşede gündeme getiriyor olduğumuz için okurlarımızın hoşgörüsüne sığınıyoruz. Ancak bu saldırıyı yalnızca kendimizle sınırlı bir mesele olarak görmüyoruz. Hürriyet’e yapılan saldırı, özünde Türkiye’de demokrasiye, basın özgürlüğüne, toplumun haber alma hakkına yapılmış bir tecavüz olarak herkesi yakından ilgilendiriyor.



Hürriyet’in bahçesinden içeri girerek taş ve sopalarla gazete binasına saldıran, kapıyı parçalayan bu saldırganlar, Cumhurbaşkanı RECEP TAYYİP ERDOĞAN’ın önceki akşam yaptığı bir açıklamanın gazetenin web sitesinde veriliş şeklini protesto etmekteydiler.

 Söz konusu haberle ilgili olarak kendi iç incelememizi yürütüyoruz. Bunun sonucuna göre Hürriyet kendi özeleştirisini yapmaktan kaçınmayacaktır. Ancak hiçbir hata, hiçbir gerekçe bir gazete binasına taşlı, sopalı bir saldırı düzenlenmesini haklı gösteremez. Önceki akşamki hadise, şiddet içermesi yönüyle Hürriyet’i hedef alan ilk saldırı değildir. Ancak eskiyle arada bir fark var. Geçmişte bu tür saldırılar daha çok mafya ağırlıklı gruplar tarafından gerçekleştirilirdi. Önceki akşam ise bir siyasi partinin tüzel kimliğini temsil eden kişiler dikkat çekmiştir. 



Meselenin düşündürücü yönü burada karşımıza çıkıyor. Çünkü demokrasiler zorbalığa, kabadayılığa yer vermeyen, yöntem olarak şiddeti dışlayan rejimler. Demokrasilerde sopa ve taş kullananların topluma korku salabilmelerine izin verilmiyor, aksine buna yeltenen zorbalar yaptırım görüyor.



Demokratik rejimin en temel kurumları olan siyasi partilerin bu çerçevede şiddetle aralarına mesafe koyması, kalın bir duvar örmesi demokrasinin işleyebilmesinin olmazsa olmaz bir kuralı. Partilerin yöntem olarak şiddete yönelmesi demokrasinin, hukuk devletinin özünü sakatlayan bir fiildir. Şiddet ancak korku rejimlerinin aracıdır.



Önceki akşam gazetemizi hedef alan eylem sırasında iktidar partisinden bir milletvekilinin oynadığı rol, olay sırasında atılan sloganlar, işlenen temalar bu yönüyle fazlasıyla rahatsız edicidir; çünkü kaçınılmaz olarak iktidar partisini bu saldırı ile açıkça ilişkilendirmektedir.  Ayrıca, bu saldırı çok uzun bir zamandır Doğan Grubu’na ve Hürriyet’e karşı hem iktidar yanlısı medyada hem de sosyal medya mecralarında sistematik bir şekilde yürütülen ve teröre destek çıkmakla itham eden iftira kampanyasının bir sonucu olarak da görülebilir.



Hürriyet, Türkiye’nin en büyük ve en etkili gazetesi olarak ülkemizde bağımsız gazeteciliğin en önemli güvencelerinden biridir. Gazetemizin önceki akşam şiddet içeren bir saldırıya maruz kalması, demokrasimizi ve basın özgürlüğünü gölgeleyen kara bir sayfa olarak tarihe geçecektir. Bu gibi baskılar, yöntemler geçen hafta 67’nci yıldönümünü kutlayan gazetemizi doğru bildiği yolda yürümekten alıkoyamayacaktır."



 



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin