Hürriyet yazarından 'anket' yazısı: İktidar, bu kanattaki seçmenlerinin üçte birini kaybetmiş görünüyor

Son anketlerde Cumhur İttifakı'nın oylarının düştüğü görülüyor. Hürriyet gazetesi yazarı Nuray Babacan da, son anketleri bugünkü yazısında değerlendirdi. Babacan, iktidarın kaybettiği oylara ve kararsız seçmen oranına dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Hürriyet yazarından 'anket' yazısı: İktidar, bu kanattaki seçmenlerinin üçte birini kaybetmiş görünüyor

Hürriyet gazetesi yazarı Nuray Babacan, siyasi partiler tarafından her ay yaptırılan anketleri ve AKP'nin oylardaki düşüş nedeniyle değişen seçim politikalarını köşesine taşıdı.

Nuray Babacan, "Tüm partilerin gözünü diktiğin genç seçmene gelince, 18-32 yaş grubunun yüzde 43.9’u, önümüzdeki seçimde ilk kez oy kullanacak olan 15-17 yaş arası gençlerin ise 64.3’i, kararsız olduğunu veya oy kullanmayacağını söylüyor. Kürt seçmen, sonuçlar için belirleyici olmaya devam ediyor. İktidar, bu kanattaki seçmenlerinin üçte birini kaybetmiş görünürken, Millet İttifakı’nın bu oylar olmadan sonuç alması pek mümkün görünmüyor." ifadelerini kullandı.

Nuray Babacan'ın "Yaz anketleri ve kararsızlar" başlıklı yazısı şöyle oldu:

Her ay partilerin veya şirketlerin yaptırdığı anketler, ilgililerine servis ediliyor. İktidar için pek iç açıcı olmayan anketlerde, dikkatler kararsızların durumuna kayıyor.

Ağustos ayının son anketlerine göre, kararsızların sayısı hızla artıyor. Bir önceki ay yüzde 28 olan “kararsız artı oy kullanmayacağım” diyen seçmen, son araştırmalarda yüzde 37.7 olarak belirlendi. Tüm siyasilerin merakla izlediği bu tabloda, kararsızlar yüzde 29.4, “oy kullanmayacağım” diyenler ise yüzde 8.3 olarak veriliyor.

İlginç bir analiz ise partilerin çekirdek oyları açısından yapılıyor. Çekirdek oylarda azalma, gri alanda ise artış olduğu belirtiliyor. Gri alan şu an yüzde 58 olarak belirtiliyor. Yani bu kitlenin, partisini değiştirme potansiyeli olduğu görülüyor.

Tüm partilerin gözünü diktiğin genç seçmene gelince, 18-32 yaş grubunun yüzde 43.9’u, önümüzdeki seçimde ilk kez oy kullanacak olan 15-17 yaş arası gençlerin ise 64.3’i, kararsız olduğunu veya oy kullanmayacağını söylüyor. Kürt seçmen, sonuçlar için belirleyici olmaya devam ediyor. İktidar, bu kanattaki seçmenlerinin üçte birini kaybetmiş görünürken, Millet İttifakı’nın bu oylar olmadan sonuç alması pek mümkün görünmüyor.

Yaz aylarının en taze anketleri, partiler için önemli mesajlar taşıyor. Doğru strateji, akılcı siyaset ve demokrasi adına söylenen samimi sözler, gri alandakilerin partisini belirleyecek.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin