Hürriyet yazarı 'şiddetli sansür'e 100 yıl öncesinden örnek verdi!

Yalçın Doğan, bugünkü köşesine 'jurnalci' gazetecileri taşıdı.

Google Haberlere Abone ol
Hürriyet yazarı 'şiddetli sansür'e 100 yıl öncesinden örnek verdi!

Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Doğan, bugünkü köşesinde II. Aldülhamit dönemindeki jurnalcilere yer verdi ve 100 önceki sansürü 'ibret' olsun diye kaleme aldı. İşte, Doğan'ın köşe yazısı:



"Jurnalci yirmi dokuz gazeteci



Futbol kulübü kurulacak, Şerif Paşa acele kurucular arasında.



Bir başka kulüp kurulacak, Münir Bey acele kurucu üyelerden biri. Ya da Şefik Bey benzer görevle işbaşında.

Futbol kulübü şart değil, Avrupalı diplomatların buluşacağı Cercle D’Orient’nın kuruluşu sırasında orada siyasal konuşmaları II. Abdülhamid’e haber vermesi için üyeler arasına Yaver Paşa da giriyor.

Sivil toplum örgütleri ya da futbol kulüpleri Abdülhamid’in kendi iktidarı açısından tehlikeli bulduğu ve en çok ürktüğü alanlar. Oralara eski deyimle, “jurnalci”, günümüz diliyle, “muhbir, istihbarat elemanı” yerleştirmek, iktidarını sağlam tutmak adına, zorba padişah II. Abdülhamid’in önde gelen girişimlerinden. İstihbarat ve jurnalcilik en gözde iş.

“Her yerde fesat emellerin yayılması, hatta Fransa Devrimi ile Sırbistan’da çıkan karışıklık bu cemiyetlerin ürünü olarak kabul ediliyor”. (Orhan Koloğlu, Curnalcilikten Teşkilatı Mahsusa’ya, s. 54)

Demek ki neymiş, kulüpler ve taraftarlar hep göz önünde tutulacakmış. Bunu bir yerlerden hatırlıyorum.



SAVAŞTA KURULUYOR



İttihat Terakki döneminde devletin istihbarat örgütü Teşkilatı Mahsusa, Milli Mücadele’de Karakol adını alıyor, Cumhuriyet ile birlikte önce Milli Amele (Fiilere) Hizmet (MAH), sonrasında Milli Emniyet ve nihayet Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT).

27 Temmuz 1914’te Avusturya/Macaristan ile Sırbistan arasındaki savaşla birlikte Birinci Dünya Savaşı başlıyor. 1 Ağustos’ta Almanya-Rusya savaşı başlıyor. 2 Ağustos’ta Osmanlılar Almanya ile anlaşma imzalıyor. 10 Ağustos’ta İngilizlerin kovaladığı, daha sonra Yavuz ve Midilli adını alacak iki Alman savaş gemisi, ki  Rusya’yı bombalıyor, Marmara’ya sığınıyor.

İşte, o arada 5 Ağustos’ta Enver Paşa liderliğinde Teşkilatı Mahsusa kuruluyor. (Orhan Koloğlu, agk, s. 98) İttihat Terakki’nin istihbarat örgütü." 



Köşe yazısının tamamını okumak için tıklayınız.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin