Hrant Dink kimdir ne zaman ve neden öldü. Hrant Dink olayı nedir. Hrant Dink katili Ogün Samast kimdir?

Hrant Dink olayı gündemde yer alıyor. Yetimhanede büyüyen gazeteci Hrant Dink 2007'de, Ogün Samast adlı şahıs tarafından uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Peki Hrant Dink katili Ogün Samast kimdir?

Google Haberlere Abone ol
Hrant Dink kimdir ne zaman ve neden öldü. Hrant Dink olayı nedir. Hrant Dink katili Ogün Samast kimdir?
İHA

Hrant Dink olayı ve katili Ogün Samast hakkında detaylar sorgulanıyor.

Türkiye Ermenisi gazeteci Hrant Dink 2007'de hayatını kaybetti. Dink'in katili Ogün Samast 15 Kasım 2023'te şartlı salıverilme kapsamında tahliye oldu.

İşte Hrant Dink olayı hakkında ayrıntılar...

HRANT DİNK KİMDİR?

1954 Malatya doğumlu Hrant Dink 53 yaşında silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Hrant Dink'in anne ve babası 1961'de İstanbul'a taşınmalarının ardından boşandı. Hrant ve iki kardeşi Gedikpaşa'daki Ermeni Yetimhanesi'ne yerleştirildi.

Dink bu esnada Türkiye'de gelişmekte olan sol siyasetten etkilendi ve Türkiye Komünist Partisi / Marksist-Leninist çizgisinde siyaset yapmaya başladı. O dönemde örgüt ile Ermeni cemaatinin ilişkilendirilmesini önlemek amacıyla ismini mahkeme kararı ile Fırat olarak değiştirdi. Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde zooloji eğitimi aldı. Bir süre sonra yetimhanede birlikte büyüdükleri Rakel ile evlendi.

Kardeşleriyle birlikte yayınevi ve kırtasiye işlerine girdi. Eşi Rakel'le kendileri gibi Anadolu'dan gelen kimsesiz ve yoksul çocukların yetiştiği Tuzla Ermeni Çocuk Kampı'nı yönetti. Açılışından 21 yıl sonra kampa devlet el koydu. Askerliğini Denizli Piyade Alayı'nda sekiz ay kısa dönem er olarak yaptı.

Bazı gazetelerde kitap eleştirileri ile yazı hayatına başlayan Dink, basında çıkan yanlış haberlere gönderdiği düzeltmeler ile adını duyurmaya başladı. İstanbul Ermeni Patrikhanesi'ne, "Ermeni toplumu çok kapalı yaşıyor, kendimizi iyi anlatırsak ön yargılar kırılır" diyerek bu amaçla Türkçe ve Ermenice bir gazete çıkarmayı önerdi. 5 Nisan 1996'da ilk sayısı yayınlanan Agos gazetesinin kuruculuğunu, yayın yönetmenliğini ve başyazarlığını üstlendi. Agos dışında Zaman ve Birgün gazetelerinde yazdı.

19 Ocak 2007 tarihinde Şişli'de Halâskârgazi Caddesi üzerindeki Agos Gazetesi'nin çıkışında, saat 14:54'de yakın mesafeden yapılan üç el silah atışıyla öldürüldü. Güvenlik kamerası görüntülerinin ardından kendi babası tarafından polise ihbar edildi ve Samsun otogarında yakalandı.

Hrant Dink kimdir ne zaman ve neden öldü. Hrant Dink olayı nedir. Hrant Dink katili Ogün Samast kimdir?

HRANT DİNK OLAYI NEDİR?

Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de Şişli'de Halâskârgazi Caddesi üzerindeki Agos Gazetesi'nin çıkışında, üç el silah atışıyla öldürüldü. Katili Ogün Samast ise babasının ihbarı üzerine Samsun otogarında yakalandı. Böylelikle Dink, Türkiye'de 1909 yılından bu yana, suikast sonucu öldürülen 62. gazeteci oldu.

HRANT DİNK'İN KATİLİ OGÜN SAMAST KİMDİR?

28 Haziran 1990 İstanbul doğumlu Ogün Samast, Agos gazetesi binası önünde gazeteci Hrant Dink'i Yasin Hayal'in azmettirmesiyle öldüren kişi olarak kamuoyu tarafından tanındı. Aslen Trabzonlu olan Samast, ortaokul mezunudur. Suç işlerken 17 yaşında olduğu için çocuk mahkemesinde yargılandı 22 yıl 10 ay hapis cezası aldı. 15 Kasım 2023 tarihinde şartlı salıverilme kapsamında tahliye oldu.

Hrant Dink kimdir ne zaman ve neden öldü. Hrant Dink olayı nedir. Hrant Dink katili Ogün Samast kimdir? - Resim : 2

HRANT DİNK ÖDÜLLERİ NELER?

Hrant Dink, 2006'da İnsan Hakları Derneği "Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü"
Henri-Nannen Düşünce Özgürlüğü ve Cesur Gazetecilik Ödülü"
Oxfam Novib "Pen İfade Özgürlüğü Ödülü"
2007'de Bjørnson İnsan Hakları Ödülü, Özgürlük Özel Ödülü
Ermenistan Cumhurbaşkanlığı Ödülü
Vahan Tekeyan Kültür Derneği Ödülü, Knights of Vartan Derneği "Yılın Adamı" Ödülü
Amerika Ermeni Meclisi "Seçkin İnsan Ödülü"
Yılmaz Güney Festivali, "Festival Özel Ödülü"
Uluslararası İspanya Gazeteciler Derneği "Uluslararası Basın Ödülü"
PEN Uluslararası Yazarlar Birliği "Hermann-Kesten Madalyası"
ATİK - YDG 17. Gençlik Kültür Sanat Festivali "Jüri Özel Ödülü"
PAN Austria "İnsan Hakları Ödülü", IPI "Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı Ödülü"
Marsilya - "Uluslararası Özgür İfade Ödülü"
2008'de AASSSG "Üstün Başarı Ödülü" ile Fordham Üniversitesi "İnsan Hakları Savunuculuğu Ödülü",
2010 - Padova Belediyesi "Doğruluk Ödülü" ile Johann -Philipp-Palm Vakfı İfade Özgürlüğü ve Basın Ödüllerine layık görüldü.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin