'Hormonlu Domates ve Penguen Ödülleri' sahiplerini buldu. İşte ödül alan ünlüler!

Ödüller, dün akşam Garajİstanbul'da düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Google Haberlere Abone ol
'Hormonlu Domates ve Penguen Ödülleri' sahiplerini buldu. İşte ödül alan ünlüler!

21. İstanbul LGBT Onur Haftası kapsamında gerçekleştirilen, homofobiklerin ve transfobiklerin korkulu rüyası 9. Hormonlu Domates Ödül Töreni dün gece yapıldı. Garaj İstanbul'da gerçekleştirilen törende homofobik ve transfobik kişi ve kurumların yanı sıra isyanfobiklere de ödül verildi. Her yıl halk oylamasıyla seçilen Hormonlu Domates Ödülleri'nin yazar, siyasetçi, kurum, dizi, beynelmilel gibi kategorilerine bu yıl yeni bölümler eklendi. "Gezi Direnişi boyunca performanslarıyla göz dolduran, direnişi baltalamak, kara çalmak için ellerinden geleni ardına koymayan, 'isyanfobik' kişi ve kurumlara" da bu yıl Hormonlu Penguen ödülü verildi. Recep Tayyip Erdoğan'dan Melih Gökçek'e, Necati Şaşmaz'dan Engin Ardıç'a kadar pek çok tanınmış isim LGBT bireyler tarafından ödüllendirildi. 



YAŞAM BOYU HORMONLU DOMATES! 



Her yıl İstanbul LGBT (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans) Onur Haftası kapsamında düzenlenen Hormonlu Domates Ödülleri’nin sahipleri yine internet üzerinden yapılan oylama sonucunda belirlendi. Adını, Erman Toroğlu’nun “Hormonlu domates yemeyin homoseksüel olursunuz” açıklamasından alan ödüllerin 9'uncusunda Nihal Bengisu "Direnişe Direnenler", Recep Tayyip Erdoğan "Allah'a Havale Ediyorum", Melih Gökçek "Ay Ne Diyeceğimi Bilemiyorum" ve "#direnzeka" kategorilerinde ödül aldı. 



Ödüllerin en büyüğü olan Ömür Boyu Hormonlu Domates Ödülü'ne ise AKP Milletvekili Türkan Dağoğlu TBMM'de yaptığı "eşcinsellik hastalıktır, toplumsal yozlaşmadır, ahlaksızlıktır" konuşması nedeniyle layık görüldü. Gazeteci-Yazar Engin Ardıç "yazar", AKP "kurum", Pis Yedili "dizi", Rusya "beynelminel", Bekir Bozdağ "siyasetçi" kategorilerinde Hormonlu Domates Ödülü alırken Penguen Ödülleri'ni şu kurum ve isimler layık görüldü: "En Yandaş TV" Habertürk, "En Yandaş Gazete" Yeni Şafak, "Direnişe Direnenler" Nihal Bengisu Karaca. 



Taklit ustası Fehmi Dalsaldı'nın sunduğu gecede Kürt halk müziği sanatçısı Aynur Doğan  dört Kürtçe parça seslendirdi. Sanat ve siyaset dünyasından isimlerin de bulunduğu geceye 2.000'i aşkın kişi katıldı. Ünal Silver, Tülin Özer, Mücella Yapıcı gibi isimlerin ödül verdiği gecede Ahmet Saymadı Ömür Boyu Hormonlu Domates Ödülünü verirken şöyle konuştu: "Bu ödülü Sabahat Tuncel adına veriyorum. Tuncel, Lice'de yaşanan olaylar nedeniyle Diyarbakır'a gitmek zorunda kaldı. Gezi Direnişi'nde LGBT' Blok'un verdiği  mücadele nedeniyle bu yıl Hormonlu Domates'in daha coşkulu geçmesini bekliyorduk. Ancak Lice'ye yapılan saldırıdan dolayı buruk başladık. Yarın Lice'de ve Gezi'de ölenler için Galatasaray'da toplanacağız. LGBT hareketi Gezi Parkı'nın gösterilmeyen ama bizim gözlerine sokacağımız kahramanlarıdır, bu direnişin bel kemiğidir. Sizlerle mücadele etmekten onur duyuyoruz. Sizlerden çok şey öğrendik, öğreneceğiz. 80'lerde cezaevlerinde işkence gören bir arkadaşım Gezi Parkı'nda LGBT ne demek diye sormuştu. LGBT Gezi Parkı'nda birlikte direndiğimiz yoldaşlarımızın adıdır." Saymadı'nın konuşmasına geceye katılanlar "Yaşasın hakların kardeşliği" "Her yer Lice, her yer direniş", "Kurtuluş yok tek başına. Ya hep beraber, ya hiçbirimiz" sloganlarıyla destek verdi. 



ONUR YÜRÜYÜŞÜNE ÇAĞRI



Gecede İstanbul’da 10 yıldır kesintisiz olarak gerçekleştirilen, en kitlesel yürüyüşlerden biri olan Onur Yürüyüşü'ne destek çağrısı da yapıldı. Türkiye’de 20 yılı geride bırakan lezbiyen, gey, biseksüel ve trans hareketin bileşenleri, 30 Haziran Pazar günü, saat 17:00'de, "Alışın, gitmiyoruz" demek için İstiklal Caddesi'nde toplanacak. Yoğurtçu, Maçka, Abbasağa gibi parklarda Gezi Parkı ile ilgili forumlara katılanlar da toplu halde yürüyüşe gitme kararı aldı. Geçen yıl 20.000 kişinin katıldığı yürüyüşe bu yıl Alman Yeşiller Partisi Federal Meclis Milletvekili  Volker Beck, Die Linke Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Hakan Taş, Federal Meclis’te Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Mechthild Rawert, Sosyal Demokrat Parti Eyalet Meclisi Üyesi Erol Özkaraca ve Die Linke’den Federal Milletvekili Andre Hunko gibi isimler katılacak. 80’i aşkın ülke ile 6 kıtaya uluslararası dayanışma çağrısının yapıldığı yürüyüşe Türkiye'den de Melda Onur, Binnaz Toprak, Sırrı Süreyya Önder, Sabahat Tuncel, Gültan Kışanak, Sezgin Tanrıkulu gibi isimlerin katılması bekleniyor. 



Yürüyüşle ilgili bir de çağrı videosu hazırlandı. Gonca Vuslateri, Hasibe Eren, Defne Halman, Füsun Demirel, Altan Erkekli, Derya Karadaş, Gupse Özay, İpek Bilgin gibi isimlerin destek verdiği videoyu buradan izlemek mümkün. 



ONUR YÜRÜYÜŞÜ NEDİR?



1969 yılında, ABD’nin New York kentindeki Stonewall Inn adlı barda baskıya, şiddete dayanamayan LGBT’ler ayaklanmış, kendileri üzerinde baskı kuran polisi bara hapsetmiş ve 4 gün boyunca sokaklarda çatışmış, direnmiş, eylemler yapmıştı. LGBT mücadelesinin dönüm noktalarından biri olan bu gün dünyanın her yerinde Onur Haftası olarak kutlanıyor. Türkiye'de ise LGBT Onur Haftası ilk defa "Cinsel Özgürlük Haftası" adı altında, 1992 yılında kutlanmak istendi. Ancak valiliğin izin vermemesi ve yurtdışı konuklarını sınır dışı edilmesi sonucu etkinlikler o yıl gerçekleştirilemedi. 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin