Hollanda'da hükümet düştü. Gerekçe: Göç politikası konusundaki anlaşmazlıklar

Hollanda'da göç politikası konusundaki anlaşmazlıkları aşamayan hükümet, sonunda düştü. Mülteci düzenlemesi, hükümet içinde uzun süredir görüş ayrılıklarına neden oluyordu ve bu anlaşmazlık sonucunda hükümetin istifası gerçekleşti.

Google Haberlere Abone ol
Hollanda'da hükümet düştü. Gerekçe: Göç politikası konusundaki anlaşmazlıklar

Hollanda'da iktidardaki koalisyonu oluşturan siyasi partiler, göç konusunda devam eden anlaşmazlığı aşamayınca hükümet düştü. 

euronews'teki habere göre ülkede savaş bölgelerinden gelen mültecilerin çatışmalar sonrası ülkelerine geri dönmesini öngören mülteci düzenlemesi hükümet içinde bir süredir görüş ayrılıklarına neden oluyordu.

12 yıl koalisyon hükümetleriyle başbakan olarak görevde kalan Başbakan Mark Rutte, dördüncü dönemine Ocak 2022'de 271 gün süren müzakereler sonucu kurulan dörtlü koalisyonla başlamıştı. 

Savaş bölgelerinden kaçan mülteci yakınlarının aile birleşimi ile Hollanda'ya gelmesini ayda 200 ile sınırlandırmak isteyen Rutte, bunun kabul edilmemesi halinde hükümeti düşürmekle tehdit etmişti.

Fakat ülkedeki dindar protestan seçmenin desteğini alan koalisyon ortağı Hristiyan Demokrat Parti bu plana şiddetle karşı çıkıyordu. 

Bu önlemi sadece fazla göçmek akımı olduğunda kullanma teklifi de kabul görmeyince müzakereler sonuçsuz kaldı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'dan sonra Avrupa'nın en uzun süre görev yapan ikinci lideri konumundaki Rutte'nin beşinci hükümeti kurmak için erken seçime gitmesi bekleniyor.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin