Hindistan'dan buğday ithalatı tartışması. Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar çözüm önerilerini açıkladı

Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar tv100 canlı yayınında son dönem gündem olan Hindistan'dan buğday alımı iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Hindistan'dan buğday ithalatı tartışması. Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar çözüm önerilerini açıkladı

İşin içinde spekülasyon olduğunu söyleyen Özkan Taşpınar, "Dünyada en fazla un, bulgur ihracatı yapan ilk ülke, makarna ihracatı yapan da ikinci ülkeyiz" dedi.

Buğday üretiminin Türkiye'de yıllık 20 milyon ton civarında olduğunu pandemide daha fazla ithal edilmesinin nedeninin de stok tutmak olduğunu ifade eden Taşpınar, "9,8 milyon ton gibi iki yıl üst üste bir ithalat geçekleştirildi" açıklamasında bulundu.

"Buğdayda fiyat hareketleri uluslararası piyasalara bağlı" diyen Taşpınar, tarım sektöründe yaşanan sorunlara çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

Ülkede belli bir ekim alanımız var. Ekim alanını artırırsanız mısır, pamuk, ayçiçek ekemeyeceksiniz. Bu defa diğer ürünleri ekemeyip ithal etmek zorunda kalacaksınız. 3 milyon hektar civarında ekilmeyen Hazine arazilerinin tarıma yönlendirip hububat ekimi gerçekleştireceğiz. İç Anadolu bölgesinde sulanamayan alanların sulanması lazım.  Yakın coğrafyamızdan 1 milyon hektar bile olsa tarım arazisi kiralama yöntemi ile burada üretilen tarım ürününü Türkiye'de yetiştirmiş gibi kabul ederek ülke ihtiyacımızı garanti altına almış olalım.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin