Hıdırellez hangi gündür. Hıdırellez dileği gül ağacı yoksa ne yapılır. 5 Mayıs Hıdırellez kutlamasında ne yapılır? İşte Hıdırellez ritüelleri

Hıdırellez için geri sayım başladı. Türk ve Balkan kültürlerinde baharın gelişinin kutlandığı Hıdırellezde gül ağacı altında dilek dilenir. Hıdırellez darda kalanların yardımcısı olduğu düşünüle Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilir. Peki Hıdırellez hangi gündür? Hıdırellez dileği gül ağacı yoksa ne yapılır? 5 Mayıs Hıdırellez kutlamasında ne yapılır? İşte Hıdırellez ritüelleri.

Google Haberlere Abone ol
Hıdırellez hangi gündür. Hıdırellez dileği gül ağacı yoksa ne yapılır. 5 Mayıs Hıdırellez kutlamasında ne yapılır? İşte Hıdırellez ritüelleri

Hıdırellez Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramdır. Bu bayramı kutlamak günah değildir. Ancak İslam dininde böyle bir kutlama veya bayram yoktur. Bu nedenle dini bayram olarak kabul edilmez.

Hıdırellez her yıl 5 ve 6 Mayıs'ta kutlanır. 5 Mayıs Cuma akşamı başlayan Hıdırellez 6 Mayıs Cumartesi ikindi namazıyla sona erer. Hıdırellez kutlamalarında dilek dilenir ve bu dilekler gül ağacına asılır.

Peki Hıdırellez dileği gül ağacı yoksa ne yapılır? 5 Mayıs Hıdırellez kutlamasında ne yapılır? İşte Hıdırellez ritüelleri.

HIDIRELLEZ GÜL AĞACI YOKSA NE YAPILIR?

Hıdırellez'de gül ağacına dilek asma ve ya altına gömme ritüeli vardır. Gül dallarına para asılır. Dilekler bir kağıda yazılır ve resim edildikten sonra asılır veya gül ağacının altına da çizilebilir. Gül ağacında dilek tutarken dua okumak da gerekir.

Hıdırellez dileği gül ağacında dilenir. Gül ağacı yoksa onun yerine başka bir ağaçta dilek dilenmez. 

HIDIRELLEZDE NELER YAPILIR?

Hıdıellezde yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağzı açık bırakılır. Kimileri ateş yakar ve dilek diler. Ardından ateşin üzerinden atlar. 

Ateş atlama etkinliği Hıdırellezde yaygındır. Ateşten atlandığında hastalıklardan korunulacağına inanılır.  

HIDIRELLEZ DİLEK DUASI NEDİR?

Bismillahirahmanirahim

Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

HIDIRELLEZ NİYETİ

Evime, mutfağıma, gelirime İlyas Peygamberin duası, tıkanmıi, yavaşlamış durmuş işlerime Hızır'ın eli değsin...

Bedenime, sağlığıma buluşmalarının gücü aksın. Hayatıma neşe, keyif, huzur ve bereketin hayırlısı gelsin...

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin