Hiç sigortası olmayanlara emeklilik hakkı geliyor. Yaş şartı ve prim desteği sağlanacak. Erken emekliliğin formülü nedir?

Emeklilik haberleri yakından takip ediliyor. Emekliye ara zam, üçüncü ikramiye konuları araştırılırken ilerleyen günlerde hiç sigortası olmayan kişilere emeklilik hakkı gündemde olacak. Açıklamada hem yaş şartı hem de prim desteği sağlanacağı belirtildi. Peki erken emekliliğin formülü nedir? İşte ayrıntılar.

Google Haberlere Abone ol
Hiç sigortası olmayanlara emeklilik hakkı geliyor. Yaş şartı ve prim desteği sağlanacak. Erken emekliliğin formülü nedir?

Milyonlarca emekli ve emekli olmayı bekleyen birçok kişi güncel haberleri yakından takip ediliyor.

Emekliye ara zam ve üçüncü ikramiye gündemdeki yerini korurken gözler 1 Ekim'de Meclis'in açılacağı tarihe çevrildi.

Mevcut emekliler için karar beklenirken hiç sigortası olmayan kişilere de emeklilik hakkının doğması gündemde olacak. İşte ayrıntılar.

YIPRANMA DÜZENLEMESİ, YAŞ ŞARTI, PRİM DESTEĞİ...

Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in yazısına göre Aile Koruma Kalkanı Paketi kapsamında ev kadınları hem sosyal güvenceye kavuşacak hem de yıpranma hakkı benzeri bir uygulama ile erken emekli olabilecek. Aile Koruma Kalkanı paketi ile gündeme gelecek olan sistem 4 ayaklı yürütülecek. İlk bölümde hiç sigortası olmayan, ya da bu güne kadar çalışma imkanı bulamamış ev kadınlarının sosyal güvencesi ve emekliliği sağlanacak.

İkinci adımda ise anneler açısından çocuk sayısına göre erken emeklilik imkanları devreye alınacak.

Üçüncü adımda da çalışan anneler için bir yıpranma düzenlemesi ile hem yaş şartı hem de prim desteği ile erken emeklilik sağlanacak.

Son adım ise doğum borçlanması ile ilgili olacak. Sigortadan önce dünyaya gelen çocuklar için de doğum borçlanması yapılarak prim kazanma ile ilgili de çalışma başlatılacak.

İlk adımda herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve primi de bulunmayan ev kadınları için sigorta sistemi devreye alınacak. Anneler isteğe bağlı sigorta sistemi ile sosyal güvenceye kavuşturulacak.

Hiç sigortası olmayanlara emeklilik hakkı geliyor. Yaş şartı ve prim desteği sağlanacak. Erken emekliliğin formülü nedir?

PRİMLERİN ÜÇTE BİRİNİ DEVLET KARŞILAYACAK

Primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak. Ev kadınları daha az prim ödeyerek daha erken emekli olacak. Sosyal güvence ile birlikte sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilecekler. Aynı anda yürütülecek olan Bağ-Kur SSK prim eşitliği gerçekleştiğinde de 5400 gün olan kısmi emeklilik şartı 4500 güne kadar çekilebilecek.

Ev kadınlarına getirilecek sosyal güvence ve emeklilik hakkı anneler için daha avantajlı olacak. Çocuk sahibi olan ev kadınları isteğe bağlı sigorta yaptırdıklarında kendilerine verilecek prim desteğinin yanında erken emeklilik hakkına da kavuşmuş olacak. Fiili Hizmet zammı olarak belirtilen yıpranma sistemi ile çocuk sayısına göre hem prim katkısı hem de yaş şartında esneklik gerçekleşecek. Anneler için her yıl primlerine belli miktarda ekleme yapılacak.

Kriter çocuk sayısı olacak.

Uygulanacak yıpranma, çalışan anneler için de geçerli olacak.

Çalışan annelere de çocuk sayısına göre prim eklemesi yapılacak.

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin