HEYKEL TARTIŞMASI BBC'YE NASIL HABER OLDU?

Kars'taki "İnsanlık Anıtı"nın yıkılacağı yönündeki açıklamalara ilişkin tartışmalar sürerken, olay heykel dış basında da dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
HEYKEL TARTIŞMASI BBC'YE NASIL HABER OLDU?

BBC, "Türkiye-Ermenistan Dostluğunun Simgesi Kaldırılabilir" başlığını kullandığı haberinde, "Türkiye, Ermenistan sınırının yakınında inşa edilen heykeli yıkmayı düşünüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, anıtı ucube ve sanat değerinden yoksun olarak niteledi" dedi.


İngiliz yayın kuruluşu BBC, Türkiye'deki heykel tartışmaları, "Türkiye-Ermenistan Dostluğunun Simgesi Kaldırılabilir" başlıklı haberinde değerlendirirken heykelin tartışma yaratığını belirterek, "Türkiye, Ermenistan sınırının yakınında inşa edilen heykeli yıkmayı düşünüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, anıtı ucube ve sanat değerinden yoksun olarak niteledi" ifadelerini kullandı.
Heykelin, Türkiye ile Ermenistan'ın yüzyıl süren bir husumetin ardından ilişkileri onarma girişimlerinde bulunduğu bir dönemde sipariş edildiğine dikkat çeken BBC, sürecin geçen yıl durduğunu, anıta da itirazların bulunduğunu kaydetti.


BBC, heykelin çok tanınmış bir Türk sanatçısı Mehmet Aksoy'un eseri olduğuna da dikkat çektiği haberinde, "Kars'ın bir zamanlar, 1915 yılında, Ermeniler ve birçok tarihçinin soykırım olarak nitelediği kitlesel öldürmeler sırasında yok edilen büyük bir Ermeni topluluğu vardı. Türkiye, soykırım tanımını reddediyor ve 1. Dünya Savaşı sırasında vahşet her iki tarafça yapıldığını söylüyor" dedi.
Heykele, bölgede güçlü olan sağcı milliyetçilerin de karşı çıktığı, bazılarının da heykelin Türkiye'nin Ermenistan'dan özür dilediğini ima ettiğini söylediklerini belirten BBC, "Sayın Erdoğan'ın zor bir genel seçimle karşı karşıya bulunduğu bir yılda heykele saldırmak, siyaseten yararlı gibi görülebilir" yorumunu da yaptı.


İngiliz kuruluşu, haberine son verirken Mehmet Aksoy'un, heykelin yok edilmesi halinde Taliban'ın 2001 yılındaki Budist heykellerini yıkmasına benzeyeceği sözlerine de dikkat çekti. ANKA

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin