Hemen hesabınıza bakın. Çalışanlara 1000 lira destek kararı. Milyonlarca çalışana elektrik faturası ve 51 liralık yemek ücreti desteği. SGK uzmanı Resul Kurt elektrik ve yemek desteğinin ayrıntılarını açıkladı

İşverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğal gaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30 Haziran 2023 tarihine kadar ilave olarak yapılan aylık 1000 lirayı aşmayan ödemeler, prime esas kazanca dahil edilmeyecek ve bu tutar üzerinden gelir vergisi hesaplanmayacak. İşte bununla ilgili ayrıntıyı Star gazetesi ekonomi yazarı Resul Kurt verdi. Resul Kurt ayrıca çalışanlara yönelik günlük verilen 51 liralık yemek ücreti için de açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Hemen hesabınıza bakın. Çalışanlara 1000 lira destek kararı. Milyonlarca çalışana elektrik faturası ve 51 liralık yemek ücreti desteği. SGK uzmanı Resul Kurt elektrik ve yemek desteğinin ayrıntılarını açıkladı

Star gazetesinden Resul Kurt'un ''Elektrik yardımından vergi alınmayacak'' başlıklı yazısı

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 7420 Sayılı Kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Elektrik, Doğal Gaz ve Diğer Isınma Yardımları

İşverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğal gaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30 Haziran 2023 tarihine kadar ilave olarak yapılan aylık 1000 lirayı aşmayan ödemeler, prime esas kazanca dahil edilmeyecek ve bu tutar üzerinden gelir vergisi hesaplanmayacak.

Normal şartlarda çalışanlara yapılan ayni ve nakdi yardımlardan gelir vergisi alınmaktadır.

Özellikle evden çalışmanın yaygınlaşması ile birlikte Elektrik, Doğalgaz gibi enerji tüketimini karşılamak üzere işverenlerce ödeme yapıldığında gelir vergisi ve SGK primi alınmayacaktır.

Nakdi Yemek Yardımı

İşverenlerce, iş yerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 lirayı aşmayan kısmı, gelir vergisinden istisna tutulacak. Ödeme bu tutarı aşarsa, aşan kısım ile bu amaçla sağlanan diğer menfaatler, ücret olarak vergilendirilecek.

SGK muafiyetinin de vergi muafiyeti tutarına yükseltilmesi için yönetmelik değişikliği gerekmektedir.

SGK tarafından da önümüzdeki günlerde muafiyet tutarının 51 TL'ye yükseltilmesi beklenmektedir.

Yurt Dışında Çalışan İşçinin Vergisi

Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri, gelir vergisinden istisna olacak.

Kovid-19 İşlemlerinde Sorumluluk

İşsizlik Sigortası Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle Kovid-19 sebebiyle işverenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvurularının alınması, değerlendirilmesi ve ödenmesine ilişkin işlemler ile nakdi ücret desteği işlemleri hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İş ve İşçi Bulma Kurumu personeline herhangi bir sorumluluk yüklenemeyecek.

Hemen hesabınıza bakın. Çalışanlara 1000 lira destek kararı. Milyonlarca çalışana elektrik faturası ve 51 liralık yemek ücreti desteği. SGK uzmanı Resul Kurt elektrik ve yemek desteğinin ayrıntılarını açıkladı

ELEKTRİK DESETĞİ NEDİR NASIL FAYDALANILIR?

Elektrik Tüketim Desteği Yardım Programı Nedir?

3294 ve 2022 sayılı Kanunlar kapsamındaki düzenli sosyal yardım programlarından faydalanan ihtiyaç sahibi haneleri kapsayan bir yardım programıdır.

Bu yardım programından kimler faydalanabilir?

Söz konusu destek programından, SYD Vakıfları tarafından 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında; düzenli merkezi yardım ve aylıklara (Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardım Programı (EVEK), Muhtaç Asker Ailelerine Yönelik Düzenli Nakit Yardım Programı (MAAY), Öksüz/Yetim ve Asker Çocuğu Yardım Programı (ÖYAÇ), Şartlı Eğitim - Şartlı Sağlık Yardım Programı (ŞESY), Çoklu Doğum Yardım Programı, Kronik Hastalık Yardım Programı, Engelli Aylıkları, Yaşlı Aylığı, Engelli Yakını Aylığı, Silikozis Aylığı)ilişkin hak sahipliği belirlenen ve bu hak sahipliği devam eden haneler faydalandırılmaktadır.

Yardım başvurumun değerlendirmesi nasıl yapılacak?

Herhangi bir kuruma başvuru yapılmasına gerek olmayıp; hak sahiplerinin Kimlik Kartı ve elektrik faturası ile PTT şubesine gitmesi yeterlidir. Düzenli sosyal yardım/2022 sayılı yasa kapsamında aylık almaya ilişkin verilmiş hak sahipliği kararı devam eden hanelerin sistem üzerinde aylık kontrolü yapıldıktan sonra ödemeler hazırlanmaktadır.

Ödeme zamanı, ödeme miktarı ne şekilde yapılır?

Ödemeler aylık yapılmakta olup ETD programı kapsamında;  

1-2 kişilik muhtaç hanelere aylık 75 kilovatsaat,

3 kişilik muhtaç hanelere aylık 100 kilovatsaat,

4 kişilik muhtaç hanelere aylık 125 kilovatsaat,

5 ve daha fazla kişilik muhtaç hanelere aylık 150 kilovatsaat  

karşılığı tutar kadar aylık destek verilmektedir. 

Herhangi bir kuruma başvuru yapılmasına gerek olmayıp; hak sahiplerinin Kimlik Kartı ve elektrik faturası ile PTT şubesine gitmesi yeterlidir. 

Bu yardım programından ne kadar süre ile yararlanabilirim?

Yardım programından aranan tüm şartların sağlanması koşulu ile yararlanmaya devam edilir.

İşe Yönlendirme Yardımı nedir?

18-55 arasındaki çalışabilir durumdaki sosyal yardım faydalanıcısının iş görüşmesine gitmesi için (yol parası, traş ücreti vb için) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı tarafından yılda en fazla üç defa verilen 40-100 TL arasındaki yardımdır.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin