HDP’li Mithat Sancar’dan aday açıklaması: Adayımız çekeriz demiyorum ama formüller bulmak mümkün

HDP’nin seçimlere kendi adayıyla gireceğini açıklamasının ardından başlayan tartışmalara HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’dan açıklamalar geldi. "Muhalefet partilerinden kayda değer bir adım atılmadı" diyen Sancar, “Kapıları kapatmıyoruz. Adayımızı çıkaracağız. Adayımızı çekeriz demiyorum ama formüller bulmak mümkün” açıklaması yaptı. Sancar, aday çıkarmalarının AK Parti lehine olduğu yönündeki eleştirilere de tepki gösterdi: Ne bekliyorlar, sesimizi çıkarmayalım mı!

Google Haberlere Abone ol
HDP’li Mithat Sancar’dan aday açıklaması: Adayımız çekeriz demiyorum ama formüller bulmak mümkün

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Habertürk'te Fatih Altaylı ile ‘Teke Tek’ programına konuk oldu. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Sancar, kendi adaylarıyla seçime girme konusundaki tutumlarını anlattı.

"MUHALEFET PARTİLERİNDEN KAYDA DEĞER BİR ADIM ATILMADI"

Altaylı'nın “Altılı masa ile ilişkiniz ne durumda” sorusuna yanıt veren Sancar şöyle konuştu: "İster HDP'li ister başka aday olsun, isimler yerine ilkelerin tartışılmasının gerekli olduğu görüşündeyiz. Biz muhalefetin ortak bir adayla ama önceden müzakere edilmiş ve mutabakata erilmiş programlar üzerinden seçime girmesi için tartışmaya, diyaloğa varız, demişiz. Bunları kabul edin, şartlar bunlar dememişiz.

Biz seçimlere giden yolda öneride bulunuyoruz. Açık konuşuyoruz. Sözü hiç dolandırmıyoruz. Bugüne kadar diğer muhalefet partilerinden kayda değer bir adım atılmadı. Partisine en bağlı seçmen HDP seçmenidir. Partinin dikkate alınmaması HDP'nin dikkate alınmamasıdır. Seçmenimizin yüzde 94'ü 'Partim ne derse onu yaparım' diyor. 'O seçmeni kazanacağım' diye süslü sözler üretmeye kalkarak sonucu belirleyemezler.”

"AKP’YE YARASIN DİYE YAPMIYORUZ"

“Bunu AKP'ye yarasın diye yapmıyoruz. İkinci tura kalma iddiasıyla aday belirleyeceğiz. Altılı Masa'da tartışmalar devam ediyor. Bizim bunları beklememizi neden istesin insanlar? Bunu anlamıyorum. HDP seçmenine sorumluluğu olan bir hamle yapıyor, yüzde 74, Kürt şehirlerinde HDP'nin kendi adayını belirlemesi doğru olan diyor. Bizim taban buna büyük bir destek verdi.

Altılı Masa'da yer alma konusunda hiçbir politikamız olmadı. Onlar bir araya gelebilirler. Bu demokrasi adına güzel bir şeydir. Ama bunu Türkiye'de bir dönüşüm gücüne dönüştürmek daha önemlidir. Bizimle açık ve doğrudan diyaloğa girsin diyorduk. Şimdi bunlar olmadık. Bizden beklenen ne? Bizi AKP'ye avantaj sağladınız diye eleştirenler ne bekliyorlar? Sesimizi çıkarmayalım. Bedeller ödüyoruz. Eski eş genel başkanlarımız içeride. Napalım? İdare edin, bize oy verin sonra Allah kerim. Ya bu politika değil!

"KAPILARI KAPATMIYORUZ, FORMÜLLER BULMAK MÜMKÜN"

Biz kapıları kapatmıyoruz. Adayımızı çıkaracağız. Ama doğrudan kamunun önünde görüşme ve herkesin bilgisi dahilinde bir mutabakat arayışına girerse altılı masa, adayımızı çekeriz demiyorum. Böyle bir arayışa girerlerse hayır demeyiz. Bunun sonucunda formüller bulmak mümkündür.

Biz ikinci tura kalmak istiyoruz kendi adayımızla. O zaman dengeler bambaşka olacak."

"AYM’NİN SEÇİM SONRASINA BIRAKMASINI TALEP EDECEĞİZ"

Sancar, HDP’ye kapatma davası ve hazine yardımına tedbir konması kararı hakkında da dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Sancar’ın açıklamaları şöyle oldu:

“Ben mahkeme üyelerine ilişkin hiçbir zaman olumsuz söz kullanmak istemem. Son ana kadar kendilerinin hukuka ve vicdana uygun karar verecek olan inancımı korumak istediğimi belirttim ama Türkiye'de yargının durumu ortada. Sadece mahkeme salonunda karara bağlanacak bir davayla karara bağlanacak bir davadan söz etmek naiflik olur. Biz de naif değiliz. Bu kararlardan hangisinin ne zaman çıkacağı önemlidir. Seçim sürecinin öncesinde çıkması önemlidir. Seçim sonrasına bırakılması hukuka ve vicdanlara en uygunu olandır. Biz AYM'den böyle bir talepte bulunacağız. Bunu da buradan sizin kanalınızdan duyurmak isterim.

Seçim sürecine bu tehditle girilmesi sadece HDP'yi değil Türkiye'de seçim sürecinin adil, demokratik işleyişini de engelleyecektir. Karar ya seçim sürecini etkilemeyecek şekilde çıkmalı ya da seçim sonrasına resmen bırakıldığına dair karar alınmalıdır. Bunu Türkiye için istiyoruz. Ne yapılırsa yapılsın bu seçimlerde sayısal ve siyasal gücümüzü mutlaka yansıtacağız. En kötü senaryoya göre çalışma yürüttük, tedbirlerimizi buna göre aldık. Şu anda öyle görülüyor ki, seçim döneminde bir tehdit olarak kullanılacak şekilde yürütülüyor.

"BİZ DE BASINDAN ÖĞRENDİK"

“Biz basından öğrendik. 3 Ocak'ta başvurduk, 'basında haberler var, doğru mu' diye sorduk. Savunmalarımızı yapmak istedik. Dikkate almadılar. Daha doğrusu çoğunluk dikkate almadı. 9 üye 'evet' oyu verdi. 'HDP'ye savunma süresi vermeye gerek kalmadan tedbir koyalım' kararını 9 oyla aldılar. Bunun üzerine bize tebligat yapıldı, sadece bir paragraf. Tedbir kararının alındığını belirtiyorlar ama gerekçesi yok. Bize 1 ay süre verdiler, tedbir kararına itiraz için. Tedbir kararının gerekçelerini bilmediğimiz için neye itiraz edeceğiz? Biz de varsayımlara göre itiraz edeceğiz.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin