Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan hakkında bomba iddia... Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz'dan kritik değerlendirmeler: Erdoğan tüm gemileri yaktı

Merkez Bankası eski Başkanı, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın görevden alınacağı şeklinde iddiada bulundu. Ankara kulislerinde ise Elvan'ın yerine Berat Albayrak'a yakın Mehmet Muş, Nurettin Canikli veya Nureddin Nebati'nin yeni Bakan olabileceği belirtiliyor. Durmuş Yılmaz ise, "Erdoğan gemileri yaktı" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan hakkında bomba iddia... Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz'dan kritik değerlendirmeler: Erdoğan tüm gemileri yaktı

Geçtiğimiz günlerde AK Parti Grup Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında ekonomik gelişmelere değinirken üstü kapalı bir şekilde, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ı eleştirmişti. Erdoğan'ın konuşmasını salondaki bütün milletvekilleri alkışlarken, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın Erdoğan'ı alkışlamamıştı.

LÜTFİ ELVAN GÖREVDEN Mİ ALINDI?

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un Karar TV'de sunduğu Bi'KARAR Ver programına konuk olan İYİ Parti Ankara Milletvekili Yardımcısı Durmuş Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın görevden alınacağını iddia etti.

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, attığı tweete ilişkin, "Maliye Bakanı görevden alınacaktı, ama attığım tweet Maliye Bakanı'nın görev ömrünü uzattı" diyerek "Cuma günü normalde Maliye Bakanı görevden alınacaktı. Onu kast ettim ama attığım tweet Maliye Bakanı'nın bakanlık ömrüne 1-2 gün ilave etti. O tweet Türk lirasına verilen bir destekti. Ama destek kısa süreli oldu" açıklamasında bulundu.

Merkez Bankası'ndaki görevinde edindiği tecrübeden dolayı, o tweeti attığını ifade eden Yılmaz, Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın görevden alınacağı üzerine vurgu yaparak, "Maliye Bakan'ı Lütfi Elvan görevden alınacak. Ben zamanlamasında yanıldım. Ama bu iş gerçekleşmezse de attığım tweetten dolayıdır" dedi.

"ERDOĞAN VE ELVAN'IN POLİTİKALARI TABAN TABANA ZIT"

Yılmaz, Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın görevinden neden alınacağına ilişkinse, Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın taban tabana zıt bir ekonomi politikası izlediğini söyleyerek, iki karar alıcının bir arada yürümesinin mümkün olmadığını belirtti.

Yılmaz, "Maliye Bakanımız Ortadoks para politikasından yana. Cumhurbaşkanımızda şu an adı nasıl konulabilir, bambaşka bir para politikası çerçevesinde düşünüyor. Dolayısıyla plan bütçe komisyonunda Sayın Maliye Bakanı kendi bütçesi görüşülürken, bizim sorduğumuz sorulara verdiği yanıtlar ve onun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz konusunda söylediği sözler iki karar alıcının taban tabana zıt olduğunu gördük. Bundan dolayı ikisinin bir arada yürümesinin mümkün değil" diye konuştu.

"ÜLKEYİ LABORATUVARA, TOPLUMU YEİSE DÜŞÜRDÜRLER"

AK Parti iktidarının uyguladığı yeni ekonomik modelin sonucunun geri dönüşü olmayan, çıkmaz bir sokak olarak değerlendiren Yılmaz, iktidarın öğreti dışı bilgilerle ülkeyi laboratuvara dönüştürdüklerini ifade etti. Yılmaz, "Toplumu yeise düşürdüler" diyerek şunları ifade etti:

"Şu an bir zihniyet buhranı var. Bu ekonomiden de öte. İşte bu zihniyet ülkeyi bu duruma getirdi. Bu öğreti dışı bilgilerle ülkeyi bir laboratuvar haline getirdiler. Deney yapıp, toplumu yeise düşürdüler. Bu zihniyet son derece kirli. Eleştiriye açık değil. Bunların dışındakileri ise mandacı gösteriyorlar. Ülkenin karşı karşıya olduğu sorun var ve bu sorunu kendim yarattım mücadele ediyorum demek yerine, kendi oyunumuzu oynamak istiyoruz diyorlar"

"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN GEMİLERİ YAKTI"

AK Parti iktidarının daha öncede ekonomik seçim politikasıyla seçime girdiklerini ve kazandıklarını belirten Yılmaz, bu defa bu politikalardan seçim başarısı çıkaramayacaklarını söyledi. Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan gemileri yaktı ifadesini kullanarak, "1 yıllık süre içerisinde ekonomiyi canlandırıp tekrar seçime girme düşünceleri var. Hemen sonuç alamazlar. Bunun alanı geçmiş alana göre son derece dar. Seçim 2023'e kalmamalı. Bir karar aldılar bu kararın tepkisini aldılar. Sayın Cumhurbaşkanımız gemileri yakmış, geri dönüşü yok" dedi.

"BU DÜŞÜNCELER ERDOĞAN'IN DANIŞMANLARININ"

Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti iktidarının aldığı ekonomik kararların sadece üst kesimi zengin ettiğini belirtirken, alt kesimde ise derin bir fakirleşme yarattığını ifade etti. Merkez Bankası'nın aldığı faiz kararlarından sonra döviz kurudaki yükselişe de dikkat çeken Yılmaz, alınan kararların bir tercih olduğunu söyledi. Yılmaz, "Bu kararlar Merkez Bankası tarafından üretilmiyor. Bu herhalde sayın Cumhurbaşkanının Beştepe'deki danışmanlarının düşünceleri" diye konuştu.

"İÇERDEKİ KARARLARIN GEREKÇESİ DIŞARI DEĞİL"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiği kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamalar siyasi parti liderleri ve sosyal medyadan büyük yankı bulundu. Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu ekonomik kurtuluş savaşına benzeten Erdoğan, "Bu ekonomik kurtuluş savaşından da milletimizi zaferle çıkaracağız. Ülkemizde önceliğimiz olan istihdamın yolunun yatırımdan, büyümeden geçtiğinden kimsenin şüphesi olmasın" dedi. Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise Erdoğan'ın sözlerini, "İçeride aldığımız yanlış kararların gerekçesi oluyor dışardaki enflasyon. Dünyada bir sıkıntı var ama bu bizim içerde aldığımız kararların gerekçesi olamaz. Bu PPK'nın aldığı kararın gerekçesi olmuş durumda" diye değerlendirdi.

"2011-2012'DEN SONRA İŞLER RAYINDAN ÇIKTI"

Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi üzerine yaptığı açıklamaları samimi bulduğunu fakat background olarak yanlış olduğunu söyledi. Yılmaz, 2011-2012'den sonra işlerin ray değiştiğini belirterek, "Erdoğan, bizim dönemimizde son derece kitabiydi. Uluslararası kabul görmüş, ekonomide uygun davranıyordu. Bir noktada özgüven tavan yaptı" dedi.

Faiz-haram ilişkisini savunanlara da değinen Yılmaz," Faizsiz ekonomi diyenler bir adım ileri çıksın. Faizle dönen dünyada siz kendinize bir dünya ayırıp faizsiz ekonomi uygulamanız uygun değil. 20 haramda 13 helal mi? Faiz düşürmekle olmaz. İslam ekonomisinde para bizim bildiğimiz para mı?" diyerek tepki gösterdi.

"SORUMLU MB DEĞİL, İKTİDAR"

Alınan yanlış kararların Merkez Bankası sorumluluğunda olmadığını vurgulayan Yılmaz, sorumlunun iktidar olduğunu belirtti. Merkez Bankası'nın görevlerine değinen Yılmaz, MB yasasının 4 maddesi temel görevi fiyat istikrarını korumak. Dolayısıyla bu yasal düzenleme çerçevesinde ortak belirlenen hedefe ulaşmak içi araç bağımsızlığını kimseye danışmadan kendi çerçevesinde kullanır. O kararı verirken elindeki verilere bakar. Bunun sonucunda bir karar verir. Dolayısıyla buradan eldeki veriyi okumak ve anlamlandırmadan dolayı ortaya çıkacak ekonomik sorunlarından MB değil, iktidardır" dedi.

Merkez Bankası'nın kendine verdiği görevi artık yapamadığını ifade eden Eski Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, "Şu an hedef enflasyon değil, cari hedef. Kanun dışına çıkarsa, ülke 3 haneli enflasyona giderse, bu olasılıklar sıfır değil. Bu bilanço krizine dönüşebilir" diye konuştu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin